Оглеждайте се за Виж! София

Пилотният брой на Виж! София. Корица © Ангел Ангелов/nybull.com

Има голяма вероятност вече да сте попаднали на любопитното джобно издание с ярка корица Виж! София. Най-новият месечен гид за култура и градски живот в столицата излиза в тираж от осем хиляди копия на рециклирана хартия и е малкият брат на аналогичния Виж! Бургас, появил се на пазара още през 2012, когато за последно помним да сме мяркали Една седмица в София по софийските заведения. Скромният редакционен екип около Камелия Величкова (издател) и Маргрета Костадинова (мениджър) – двете се грижат още за дизайна, и за събития под шапката на Виж!, се допълва от Мая Стефанова (отговорен редактор), Иван Димитров (редактор) и Мартин Стайков (уеб). Обещават да среща читателите с интересни идеи и хора, нестандартни подходи, модерни тенденции и с културата на града в нейния най-широк смисъл. Как се материализира този амбициозен замисъл в брой първи? Точно 38 симпатично оформени страници с големи картинки и приятно количество въздух, които приютяват девет рубрики с кратки, информативни текстове. Отбивки споделя акцентите от пловдивския културен афиш, Посоки разказва за Тайланд, Градски хора ни представя криптично младата илюстраторка Мария. Основната тема в пилотния брой са съвременни български илюстратори като Люба Халева, Кирил Златков и Борис Праматаров. Говорим с Камелия и Маргрета за независимите медии, рекламата и разликата в културния живот в Бургас и София.

Маргрета Анастасова и Камелия Величкова

Маргрета Костадинова и Камелия Величкова от Виж! София.

Как се роди идеята за Виж! Бургас? Камелия: Съвсем спонтанно. В продължение на няколко месеца всички смятаха за абсурдна идеята да направиш безплатно издание за култура по време на криза, без почти никакви средства и то в град, в който културният живот се случва три месеца в годината. Тогава се събрахме с момичетата и заедно повярвахме, че можем да случим едно такова издание в Бургас. И трите се бяхме преместили и завърнали наскоро в града и усещахме липсата на медия, която да говори на нашия език за нещата, които харесваме и ни вдъхновяват. Маргрета: Идеята за градски пътеводител не е нова и всеки съвременен развиващ се град има нужда от посредник между интересните случки и публиката, място, където всичко това е събрано накуп. Вярвахме, че Бургас има нужда точно от един такъв посредник с теми, селектирани през нашия вкус и светоглед, който да помогне на бургаската сцена да се развива и да стигне до повече хора. Това, от което имахме нужда обаче, освен да показваме адекватната културна програма, е и да говорим за темите, които ни вълнуват, да показваме хората, които ни вдъхновяват, които творят, които се движат, които живеят и горят изкуство и култура. Да обсъждаме средата и тенденциите, които я оформят. Така Виж!, освен в гид, се превърна и в един малък алманах на настоящето и миналото на града, наравно пълен както със случки, така и с идеи.

Как решихте точно сега да започнете да излизате в София? Маргрета: Виж! София е в главите ни от много време, може би почти от самото начало. Съдържанието на Виж! Бургас вече отдавна бе надминало регионалното и вярвахме, че Виж! като форма и модел е приложим и нужен в активните, вибриращи градове. Важно обаче бе да съберем правилните пропорции на съставките – правилният екип, подходящата форма, партньорите, увереността, амбицията и лудостта. Измествахме първия софийски брой на няколко пъти, докато не почувстваме, че всичко е на мястото си. А и какво по-добро начало на годината от една сбъдната мечта. Камелия: Още когато мислихме за името на изданието, Виж! веднага ни грабна с това, че е приложимо не само за Бургас. Забавлявахме се дълго с идеята за Виж! Каспичан, Виж! Криводол, а защо не и Виж! Париж, Виж! Ню Йорк. За нас един от важните фактори за развитието на добрата идея е мащабът. И тъй като сме морски хора, обичаме да гледаме към хоризонта и винаги да има по-далечни и по-големи идеи, които да се стремим да реализираме. Това ни мотивира и прави по-креативни.

Има ли разлика в работата по двете издания? Маргрета: Няма много голяма разлика, освен това, че в София всички хубави неща са в пъти по-интензивни и често трудно подбираме за какво да пишем. Камелия: В Бургас дълго време трябваше да убеждаваме културните институции да ни изпращат програмата си, докато в София хората сами осъзнават нуждата от популяризация.

Какво ви различава от конкуренцията? Маргрета: Съдържанието, видът и отношението – заедно със средата и за средата, пълно с многообразна и пъстра култура, като екипа на Виж!. Класическа и съвременна, рисувана, снимана, написана. Вярваме, че принтът се завръща като тенденция и материалите, видът и оформлението на книжката са неща, с които също експериментираме. Камелия: Освен нещата, за които спомена Грет, смятам че основната разлика с конкуренцията е в мотивацията. Много държим на авторството – в текстове, илюстрации и фотографии. Целта ни е Виж! да дава поле за изява на талантливите и способни творчески хора в България. Имаме си рубрика за съвременна литература, в която публикуваме разкази на талантливи пишещи хора. Това е важно за нас, тъй като в медиите литературата е първото нещо, което отпада от съдържанието и ние се опитваме да се противопоставим на тази тенденция. Имаме и рубрика за визуални изкуства, в която вече почти четири години представяме работата на млади и талантливи илюстратори. Също – рубрика за градски пространства, защото тази тема ни вълнува и вярваме, че общественото говорене по нея трябва да добие по-широка публичност. Стремим се да говорим за хора и теми не само на местно ниво и вярваме, че това е начинът да се създават мрежи и хората да започнат да взаимодействат повече помежду си.

Как се финансирате? Камелия: Щастливи сме, че сме независима медия, тъй като можем да подбираме рекламодателите и се стремим те да отговарят на концепцията на изданието. Случвало ни се е да отказваме реклама, въпреки финансовите трудности, които сме имали. И честно казано се гордеем с това. На българския медиен пазар независимите медии за съжаление са изчезващ вид, за сметка на медийните империи на мутри и политици. Ние смятаме, че отстояването на тази независимост е важно не само за нас като личности, но и за обществото, в което живеем. Маргрета: Виж! нямаше да съществува без огромния труд, помощ и ентусиазъм на цяла армия от илюстратори, фотографи, автори и съмишленици, които през последните почти четири години застават плътно зад нас. Техният принос е безценен. Всеки брой на Виж! е колективен труд на много хора, за които каузата изкуство е живот. За всичко останало се финансираме изцяло от реклама.

Какво мислите за рекламните визии върху кориците на безплатни издания? Въпрос на избор е, понякога на оцеляване за съжаление. Предната ни корица е изключително важна част от това, което е Виж! – малка, цветна галерия, представяща супер талантливи българи. Нещо като запазена марка ни е, дори сме правили изложба на наши корици. Не я продаваме.

Виж! София е на избрани места и събития, както и онлайн.