Ревю: Мисията невъзможна – Разпад

Tom Cruise наистина е последният екшън герой от старата генерация, който успява почти собственоръчно да извиси още повече най-успешния шпионски франчайз за последните 22 години с всяка изминала серия. Повече от две десетилетия след дебюта на Cruise и режисьора Brian De Palma и онзи кадър с увисналия сантиметри над земята актьор, дефинирал 90-арската иконографията на тази екшън поредицата, Мисията невъзможна си остава задължително забавления и наръчник по автентичност, харизма и внимателно хореографиран екшън с положителен герой, който проявява съчуствие, морал и алтриузъм, където неговите братя по оръжие (Bond, Bourne и останалите) проявяват гняв, комплекси и жажда за отмъщение.

Сценарият на шестата невъзможна мисия не страда от директните препратки към предишната серия от поредицата. Три сребърни сфери с плутоний попадат в ръцете на анархистичната група Апостолите (наследник на Синдиката?), която планира да взриви Ватикана, Йерусалим и Мека едновременно, но по стечение на обстоятелствата трябва да се задоволи с атака в сърцето на Кашмир. Това не пречи на неизвестните терористи да искат да разменят трите сфери за своя предводител Solomon Lane (Sean Harris) – бившият агент на МI6, заловен от Ethan Hunt в предишния филм Rogue Nation и прекарващ времето си в плен в непрекъснато обикаляне като панаирджийска мечка за разпити от правителствата на различни държави.

Героят на Cruise продължава да получава своите мисии на саморазрущаващ се магнетофон и да разчита на верните си авери Luther (Ving Rhames), Benji (Simon Pegg в топ комедийна форма) и абсолютно нежелания от Hunt и натресен партньор-бияч от ЦРУ под формата на Henry Cavill с прословутия мустак, убил последния Супермен. Тестостеронът в компанията и най-вече в битките е разреждан най-вече от познатата Isla Faust (Rebecca Ferguson) и мъркащата Бяла вдовица с кама в жартиера (Vanessa Kirby от ТВ сериала Короната).

Както можете да се досетите, Мисията: невъзможна – Разпад е една идея по-раздута до внушителните 148 минути, за да събере всичките преходи, свързващи епизодите с невероятни каскади, за които сте слушали много и които са неотменна част от всяка промо кампания. Макар и на 56, свръхчовекът Tom Cruise държи да прави своите каскади сам и това помага не само за автентичността на всяка сцена и тръпката, която ви заковава на седалката в IMAX-a с всяко следващо преследване с мотори без каска, HALO скокове в окото на гръмотевични бури и престрелки в парижки нощни клубове, но и за нещо повече. Силният контраст между изключително амбициозните, направо грандомански екшън сцени в среда и красиво хореографираните ръкопашни битки с комичен елемент е поредното доказателство за далновидността на Cruise да редува свръхчовешкото с моменти, в които годините и споменатия вече алтруизъм няма как да не изпъкнат над всичко и всички.

Режисьорът Christopher McQuarrie е единственият завърнал се за повече от една серия, която говори достатъчно красноречиво за динамиката му с Cruise и разбирането на елементите, които карат Мисията да работи толкова успешно през последните две десетилетия. Филмът живее заради впечатляващите екшън епизоди, които разкриват и по малко за своите герои с напредването на времето. Единственият шанс шестият епизод да не ви хареса е ако сте предобрили с промоционалните материали и знаете всичко за каскадите. Дори това да е така, Мисията: невъзможна – Разпад си остава много приятно и визуално екшън пиршество за лятото.

Мисията невъзможна: Разпад е в кината.