Предаване на щафетата с дунавски карикатури

© Ивайло Цветков

От извора до своето устието, мощното течение на река Дунав изминава 2857 километра, свързва десет държави и е един от символите на обединена Европа. Курираната от директора на карикатурния музей в Кремз пътуващата изложба Дунавска карикатура (DONAUcartoons) представя 10 автори от дунавския регион, които интерпретират забавно и горчиво културния, екологичен, икономически и социален живот по нейното поречие.

© Ляво: Валериу Курту/ Дясно: Манфред Дайкс

Катарина Греве (Германия), Манфред Дайкс (Австрия), Йозеф Видрнак (Словакия), Гейза Халас (Унгария), Петар Писместрович (Хърватия), Тошо Боркович (Сърбия), Сорина Вазелина (Румъния), Ивайло Цветков (България), Валериу Курту (Молдова) и Константин Казанчев (Украйна) са редовни участници в международното биенале за хумор и сатира в Габрово.

© Петар Писместрович

Самото гостуване на изложбата в Музея на хумора и сатирата е и символично предаване на щафетата в европредседателството от българските чобани на австрийското правителство, преди Дунавска карикатура да отпътува за галерии в Русе, Нови Сад и Тимишоара.​

© Константин Казанчев

© Сорина Вазелина

© ТЪошо Боркович

Изложбата Дунавска карикатура е в габровския Музей на хумора и сатирата до 9 септември. Повече информация за събитието има тук.