ТЕСТ ДРАЙВ: Ендуро мотори и Mercedes X-класа в Стара планина

© Петър Драганов

Все си мислехме, че притежаването на пикап по тези ширини е оправдано единствено и само, ако се занимавате с горски дела, селско стопанство и/или строителен бизнес. Любимият Vauxhall Maloo е огромно и много любимо изключение, защото не става за нито едно от горепосочените, но въпреки това, технически погледнато, си е чист (пистов) пикап. И все пак не бива да забравяме най-важното за пикапите, а именно това, че трябва да могат да носят и да могат да закарат своя товар на възможното най-неприятната и трудна за достигане точка, без да се задъхват особено.

Повечето хора свързват автомобилите на Mercedes-Benz най-вече с идеята за стила, лукса и перфекционизма на вездесъщата S-класа. Но има една много важна подробност, която се крие зад традиционната издържана фасада на немската марка – Daimler винаги си е била символ на гениална инженерна мисъл, надеждност и продуктивност. Точно заради това е интересно да се види как компанията се е справила със своята сериозна заявка за нахлуване в нов и доста нетрадиционен за самата нея сегмент.

Пикапът X-класа не крие основното си вдъхновение, конкурент и произход. Приликите в силуета с този на Nissan Navara са прекалено силни, за да бъдат пренебрегнати с лека ръка. Първосигналният въпрос дали Mercedes-Benz не се опитва да продаде обновен стар пикап на по-висока цена обаче трябва да бъде разсеян с офроуд планинска разходка в планината и помощта на няколко ендуро мотори.

© Петър Драганов

Предният капак на X-класа продължава традицията на мускулестите силуети в моделите GL, GLC и GLE с тази разлика, че под него тупти (по-скоро ръмжи и тропа-бел.ред.) чуждото сърце на донора Nissan Navara. Точно така – най-малките агрегати, с които е оборудвана X-класа, са назаем от Renault-Nissan. Спокойно, пуристите и верните почитатели на немската марка могат да поръчат и V6 агрегат, изцяло дело на Mercedes-Benz. Няма повод за съмнения дали и двата са достатъчно надеждни. Първият се е доказал през годините, вторият се ползва с достоверно потекло.

Интериорът не впечатлява с нищо особено или неочаквано, особено в сравнение с купето на луксозните джипки на Mercedes-Benz. Полезните пространства като къп-холдъри, джобове за лични вещи и кутии са недостатъчни, дори подлакътникът е скромен. Инфотейнмънт системата е с познатия интерфейс на марката, но с орязани опции. За щастие, качеството на изработка е добро и материалите изглеждат надеждно здрави.

© Петър Драганов

Каросерията с широчина на цяло евро пале побира преспокойно два 300-кубикови Beta мотоциклети, които трябва да бъдат укрепени, преди да потеглим. 2500-кубиковият дизелов агрегат дори не усеща, че освен 230-килограмовите мотори, вози и няколко неособено слаби ТВ продуценти и режисьори. С оглед на безпроблемното придвижване с подобна сериозна маса можем да очакваме, че новата X-класа не би се затруднила и с издърпването на слоница-майка от тресавище, но полевите условия и хуманно отношение към животните забраняват да направим подобен налудничав тест. Последната глупава мисъл ни подсеща и за режима бавни скорости на първия пикап на Mercedes, който служи в полза на по-безпроблемните преминавания в тегав терен и дърпанията в наклон.

Комфортът при движение не се доближава до средния и висок клас на Mercedes. Градското шофиране и возене е грубо и рязко, но едновременно с това и най-доброто, което сме усещали в пикап, поне до този момент. Така де, кой нормален човек си купува подобен автомобил с идеята за градско, а не за уикенд или работно возило и ако има такъв, защо го прави и какво изпитва от подобно нерационално решение?

X-класа се чувства много по-добре по тесните пътища на красивия Балкан, докато се справя с камъни, дерета, кал, реки и всякакви баири. Далеч от градския шум, X-класа на Mercedes предлага проходимост и сигурност. Приличният просвет от около двайсетина сантиметра и режимът с бавни скорости при задвижване на четирите колела улеснява преминаването на препятствията едно след друго, без липса на надеждност.

© Петър Драганов

Изкачването до връх Мургаш минава под саундрака на най-добрия 90-арски хип-хоп, който се вписва идеално в премерената и абсолютно внимателна агресия зад волана на подобен автомобил. Мотокрос преходът за деня започва именно от подножието на най-високият връх в Западна Стара планина – идеалното място да се изгубим за няколко часа без покритие на мобилните оператори (колкото и да настояват, че ще ни открият навсякъде), да покараме ендуро мотори в непристъпни дерета, гори и реки, да се изморим здраво в едно щуро, дори хлапашко каране из природата, да пием вода от ручеи и да бъдем сами. Все неща, които зареждат с енергия, търпение и смелост да се върнем обратно в градската джунгла. След толкова кал, пот, масло и адреналин, X-класата ни прибира у дома без драми.

© Петър Драганов

Въпреки спорната кръстоска между Mercedes и Nissan, инженерите от Щутгарт са успели да създадат просто една по-добра Navara. Първият пикап на Mercedes-Benz очарова със своето представяне. Привлекателната цена го класира в ценовия клас на лидера в света на пикапите Toyota Hilux, която почва от 50 хиляди лева нагоре. Феновете на изпитани технологии, които търсят надеждност и малко повече комфорт, ще останат доволни.

© Петър Драганов

Стартовата цена на новия Mercedes-Benz X-класа започва от 63780 лева с ДДС. Повече информация има тук.