Danielle Villasana снима транссексуални жени в Латинска Америка

Базираният в Истанбул независим фотожурналист Danielle Villasana се е фокусирал върху документирането на проблеми, свързани с човешките права, жените, идентичността, неравенството и здравето по света – все тегави и противоречиви теми, които й носят награда Inge Morath на фондация Magnum за 2015 и финал на конкурса FotoEvidence на World Press Photo за 2018. Документалният проект Светлина отвътре е стряскащо реалистичен поглед, който проследява житейските предизвикателства на транссексуалните жени в Латинска Америка.

И ако мислите, че в Европа сме зле, ето малко тамошна статистика. Повечето транссексуални жени в Латинска Америка умират преди да достигнат 35-годишна възраст, а регионът води класациите по убийства на транссексуални хора (80% от убийствата на транссексуални в света се случват именно там) и разпространението на ХИВ сред тях е близо 50 пъти по-високо от това сред световното население.

Както се досещате, системното нарушаване на човешките права на транссексуалните жени в региона е резултат на крайно токсичните обществени нагласи. Високият регионален мачизъм, консерватизъм, религиозната и трансфобска култура им скъсяват (съвсем буквално) живота и ги принуждават да проституират като единствен изход от финансовата и социална безизходица, а оттам само болести, сексуално насилие и наркотични зависимости. Липсата на законова защита пък води дотам, че много от случаите на насилие въобще не се документират.

За разлика от негативното отношение на латиноамериканските медии към транссексуалните, Villasana се фокусира върху личния им живот и персоналност, приятели, семейство и партньори и ги снима откровено на улицата, за да илюстрира здравите връзки между жените, злоупотребите на правораздаващите органи и неудобството от сексуалната работа. Липсата на хуманност трябва да бъде конфронтираното по всякакъв начин, особено при вида на толкова мъка в очите на други човешки същества.

Изложбата Светлина отвътре на Danielle Villasana може да бъде разгледана до 8 юни в зала Гъливер на Червената къща (ул. Любен Каравелов 15). Входът е свободен. Срещата и представяне на автора са на 29 май, вторник, от 19:00 във Фотосинстезис арт център (бул. Васил Левски 57). Повече информация за събитието има тук.