Най-добрите млади европейски хореографи идват в София

Volitant

Този уикенд София e домакин на осмото издание на Spring Forward, фестивалът за съвременен танц на платформата Aerowaves. След Любляна, Цюрих и Барселона, една от най-големите организации за танцови професионалисти в Европа събира в София над 100 артисти, 30 критици и повече от 200 фестивални директори, куратори и промоутъри на съвременното изпълнителско изкуство от цял свят.

Dédale

Непосредствено преди нашествието на най-добрите примери от американското съвременно танцово изкуство в Пловдив за Spotlight: USA, фестивалът в София включва представления от селекцията Aerowaves Twenty с двайсетте най-добри млади хореографи от цяла Европа. За пръв път тази година в двайсетицата влиза и българско представление F63.9 на Живко Желязков от Derida Dance.

F63.9

Сред другите представления, които ще бъдат представени този уикенд, са Volitant на Góbi Dance Company (Унгария), Forecasting на Premier Stratagème (Франция), Kokoro на Luna Cenere (Италия), Brother на Marco da Silva Ferreira (Португалия), Likes на Núria Guiu Sagarra (Испания) и Dédale на Jordan Deschamps (Франция).

Homo Furens

Освен представленията, професионалната програма на фестивала включва академията за критическо писане Spring Back, в която 30 млади автори създават текстове за избрани спектакли от фестивала с помощта на професионалисти от медии като The Guardian, a родната сцена е представена пред чуджестранните гости с помощта на седем български танцови представления, сред които Голем (Анна Данкова), S Inner (Живко Желязков) и Trauma (Марион Дърова).

Brother

Spring Forward е от 23 до 25 март в София под домакинството на Derida Dance Center. Билетите за представленията от Aerowaves Twenty струват от 10 до 15 лева онлайн тук. Фестивалният билет за всички представления струва 100 лева и може да бъде поръчан онлайн тук.