Mary Ellen Mark е страшна майсторка на фотографията

Johnny Depp гледа сериозно встрани от своя кон. Federico Fellini дава указания на снимачната площадка на Сатирикон в една от най-великите филмови фотографии. Marlon Brando хипнотизира насекомо в почивките на Апокалипсис сега. Patrick Swayze се снима като драг кралица с пудел в собствения си дом. Младият Sean Penn разпуска в своята гримьорна. Woody Allen се крие от дъжда в Манхатън без да подозира какво ще му се стовари на главата десетилетия по-късно. Това са само малка част от сюжетите в прелестната черно-бяла фотография на една от най-уважаваните жени в историята на съвременната фотография, чиято 136-та самостоятелна изложба (?!?-бел.ред.) се явява номер девет в списъка Майстори на фотографията и фондация Мусиз.

Jeff Bridges на снимачната площадка на Американско сърце, Сиатъл, щата Вашингтон, 1991 © Mary Ellen Mark

Софийската експозиция на покойната американка Mary Ellen Mark включва над 40 фотографии от трите цикъла с портрети на знаменитости и кадри от снимачните площадки на култови филми, Пози и Индийски цирк. Необичайно високата й продуктивност на обаче е далеч от посредствеността, дори напротив. Чисто и просто, 50-годишната й кариера е белязана от близо 150 самостоятелни и 250 групови изложби, почти 300 лекции в цял свят, над 60 награди за изключителен принос към фотографията, фотоесета и портрети в над 100 издания като LIFE, The New Yorker, Rolling Stone, Vanity Fair и Vogue, 5 докторски степени от 5 различни университета в САЩ и десетки издадени книги, чиито уводи са написани от скромни имена като Isabel Aliende и Milosh Forman.

Ram Prakash Singh и слона Shyama, Великият златен цирк, 1990 © Mary Ellen Mark

Макар да се справя отлично с интимните портрети на легенди като Eddie Vedder Jeff Bridges и изпълнителите в индийските циркове, погледът на Mark е привлечен и към въздействащата документалистиката от сиропиталищата в Калкута, живота на малолетни проститутки в бордеите на Бомбай, бездомните деца по улиците в Сиатъл и Калифорния, травеститите и душевно болните в Ню Йорк. Съвсем очаквано, работата на Mary Ellen Mark отдавна се е превърнала в нарицателно име за проникновена фотожурналистика, документална и портретна фотография. Добрата новина за града е, че можем да разберем защо това е така и на живо в София.

Акробатка със своето кученце Sweety, Великият цирк на Raj Kamal, 1989 © Mary Ellen Mark

Фотографската изложба на Mary Ellen Mark e в Софийска градска художествена галерия между 27 март и 22 април.