Ревю: Villains на Queens Of The Stone Age

Не правете грешката да съдите за новия албум на Queens of The Stone Age още от феноменалната обложка. Удобното първосигнално предположение как кралички на каменната ера са се превърнали в заслепени от дявола и невиждани досега адови злодеи под вещите поп пръсти на Mark Ronson не е близо до истината. Личната митология и обожествяване са задължителен елемент от арсенала на всяка рок звезда, но Joshua Homme, този великолепен риж Elvis, няма време са подобни работи. Все пак говорим за артист, който може да засрами всеки работохолий с невероятната си продуктивност. Villains е седмият албум на Queens of The Stone Age, освен него има още четири на Eagles of Death Metal, един на Them Crooked Vultures, един божествен за Iggy Pop, една дузина EP-та и безброй други колаборации, които отнемат много време, за да бъдат изброени. За щастие, количеството очевидно не е за сметка на качеството – Villains е бясна глем дискотека на стоунър рок група, която иска да танцува мачистки за мъжете и разтапящо за бедрата на жените.

Наследникът на пустинния стоунър рок в …Like Clockwork от 2013 не се бави много, преди да вкара танцувалния Mark Ronson-ов грууви ритъм (с душата на задушен Uptown Funk по собствените думи на Homme) в откриващото Feet Don’t Fail Me, започващо със заблуждащ индустриален шум, преди да ескалира до семплирани режещи китари, космически синтезатори и стакато барабани като фон на обичайния фалцет на Homme. Има и краутрок ритъм и мелодии на стероиди, прихванати и впоследствие модифицирани покрай дългото турне и работа с Iggy по Post Pop Depression, има го и ZZ Top-овия тираджийски рок на попърс в The Way You Used To, не можете да минете и без добрия стар и бързо запомнящ се минималистичен рок риф (Domesticated Animals), който изнася цялата песен.

Няма как да не превъзбудите от лудешкото препускане, което може да изкара въздуха на всеки (Head Like A Haunted House), не липсват и по-бавни мазни парчета като психиделичното Hideaway. Въпреки скоростното темпо, повечето парчета не падат под пет минути и не доскучават, дори напротив. Което ни връща обратно към препоръката от началото на ревюто да не възприемате буквално нито обложката на Boneface, нито името на седмия албум на Queens of The Stone Age и отделните песни. Josh Homme многократно е повтарял, че възприема този свой проект като много приятен ескапизъм от ежедневните простотии, които го заобикалят в Америка. Съдейки по стегнатия грууви стоунър рок с богати китари и синтезатори във Villains, хич не му е зле.

Villains (Matador) е на пазара.