8 практични съвета как да се борим срещу косoпада

Обичате своята коса и искате да прекарате максимално време заедно, но нямате смелост или излишни пари за хирургическа интервенция? Добрата новина: има и други методи за борба с косопада, докато чакаме присаждането на коса да започне да наподобява повече ботаника, отколкото кървав спорт с игли. Дали ще имате успех да забавите, спрете или обърнете процеса по съвсем естествен и значително по-евтин начин зависи най-вече от постоянство, гени и късмет. Няма лошо да опитате, преди да стигнете до по-радикални решения.

Почнете да обръщате внимание на косата веднага

Както при повечето други неприятности, свързани с мъжкото здраве, и тук превенцията е цар. Идентифицирайте проблема рано и решете дали е достатъчно важен за вас, за да му отделите от времето, вниманието и ресурсите си. Едно е сигурно – никой не е умрял от оплещивяване и има предостатъчно гологлави мъже, които изглеждат супер. Ако все пак не искате да се разделяте със своята коса, почнете да се грижите за нея веднага. Хвърлете един поглед към роднините и преценете доколко сте генетично предразположени към косопад. Колкото по-рано започнете да взимате мерки, толкова по-големи са шансовете за успех. Статистиката от различните проучвания е безкомпромисна: от 50 до 70% от мъжете до 50-годишна възраст се сблъскват с този проблем. This shit is real.

 

Дайте шанс на маслото от тиквено семе

Андрогенната алопеция (медицинското име на оплешивяването) се дължи на комбинация от генетично наследство и хормона дихидротестостерон, образуван, когато ензимът 5-алфа редуктаза катализира тестостерона, за да почне да се трупа в простатата, кожата, мозъка, черния дроб и фоликулите на косата. Ефектът при последните е смаляване и последващата деактивация. Маслото от тиквено семе демонстрира добри резултати за спиране на косопада и поникване на нови косми при определени пациенти. Според проучване от 2014, приемът на масло от тиквено семе потиска ензима и по този начин контролира свърхпроизводството на дихидротестостерон. Най-чистият и лесен метод се оказва и най-ефективен: само за шест месеца броят на космите на участниците във въпросното клинично проучване нараства средно с 40% процента без да се регистрират никакви странични ефекти. Бонус: тиквеното семе е доказано добър съюзник и в грижата за друг сериозен мъжки проблем – простатата.

Подханвайте косата по най-добрия възможен начин

Подобно на кожата, състоянието на косата е външен израз на цялостното ви здраве, а то е пряк резултат от начина на живот, хранене и спорт. Приемайте необходимите дневни дози протеин, желязо, витамини A, B, C и Е, омега-3, цинк и селен. Казано по друг начин: хубава риба и месо, яйца, ядки, броколи, спанак, кейл, пълнозърнести храни, моркови, авокадо, боровинки, портокали. Враговете на перчема са захарта, кофеинът и алкохолът. Цигарите също са много лоша идея, защото никотинът стеснява кръвоносните съдове и съсипва доброто оросяване.

Мислете за кръвообръщението

Добрата циркулация е от първостепенно значение за здравата коса. Освен спирането на цигарите, трябва да зачестите тренировките и студените душове. Така или иначе, физическата активност е от изключително значение за всички аспекти на мъжкото здраве. Кардио тренировките са добър приятел на кръвоносната система, а упражнения, в които главата слиза под нивото на сърцето са екстра за всичко в нея от мозъка до връхчетата на косата. Неслучайно йога е добра идея, а редовното практикуване на челна стойка (или свещ или вдигане на ходилата в края на деня за няколко минути) не само яко оросява мозъка и тъканите около него, но и разтоварва краката. Контрастните или студени душове пък стимулират кръвообръщението и раздвижват лимфната система, а ползите за кожата и имунната система са добре известни.

Пробвайте дерма ролър, ако не ви е страх

Не отказвайте масаж на скалпа за нищо на света. Ако искате да отидете по-далеч във физическата стимулация на растежа, ползвайте дермален ролър. Козметичната индустрия ги впряга при третирането на белези, стрии и бръчки, защото ролърите работят на принципа на нанасяне на микроскопични рани по кожата, за да излъжат тялото да съсредоточи повече енегрия за регенерирането й. Същият е принципа и при косата – идеята е, че ползвате ролъра на проблемите участъци на скалпа и стартира оздравителните процеси, засилва кръвоснабдяването в района и воала това би трябвало да стимулира растежа на нова коса. Не сме го тествали, но първоначалните проучвания на този леко инвазивен метод изглеждат обещаващи.

Мажете се разумно

Рано или късно, повечето мъже посягат и към мазилата в битката с косопада. Активната съставка в голяма част от най-популярните продукти като Regain и Propecia са финастерид и миноксидил. Проблемът? Мазилата са по-ефективни за запазване на останалата коса, отколкото за нов растеж. Освен това изискват употреба по два пъти всеки ден, докато сме живи, в някои мъже дават негативен ефект върху потентността и сексуалното желание и са изключително мазни – все кофти условия, ако ни питате. Да не говорим, че изискват и сериозен бюджет. Друг вариант са ампулите за коса – по-слаби като действие, но има такива с доста приятен аромат и практична двойна употреба като стилизиращи продукти (серията Dercos на Vichy има добър баланс между ефект, консистенция, мириз и цена). Спокойно може да ги ползвате профилактично в продължение на месец два пъти годишно при смяната на сезоните, когато косата ви е най-чувствителна и уязвима.

Полагайте елементарна грижа за косата си всеки ден

Не мийте косата си с гореща вода (разширява фоликулите и косата пада по-лесно), пазете я от много слънце, не ползвайте сешоар и не бъдете твърде агресивни, когато я подсушавате с кърпата. Подстригвайте я редовно, за да се обновява. Ползвайте лек шампоан и избягвайте стилизиращи продукти и шапки, които я задушават. Има стотици рецепти за маски за коса и като нищо някоя да ви лепне, но си е играчка, за която трудно можем да убедим себе си, та какво остава за вас. Ако все пак имате излишно време и желание, ползвайте масло за коса веднъж на две седмици, като масажирате добре върховете и скалпa. Най-добра репутация в борбата срещу косопада имат рециновото, кокосовото и лавандуловото масло. Няма да сгрешите и с арган.

Теглете една майна на стреса

Макар причините за косопад от стрес да са различни и този феномен да се среща по-често сред жените, излишните нерви се отразяват негативно върху количеството и качеството на косата. Не правете компромис с времето за почивка и не пренебрегвайте добрия сън. Разпускайте след сериозни натоварвания, физиологически промени и емоционални сътресения. Следете ефектите и на приеманите медикаменти върху косата. И най-важното, не забравяйте, че няма ситуация, който не може да бъде подобрена с малко дълбоко дишане и един мурсалски чай.