8 практични съвета как да се борим срещу косoпада

© Пи за Boyscout

Обичате своята коса и искате да прекарате максимално време заедно, но нямате желание, смелост или излишни пари за хирургическа интервенция? Добрата новина: има и други методи за борба с косопада, докато чакаме присаждането на коса да започне да наподобява повече ботаника, отколкото кървав спорт с игли. Дали ще имате успех да забавите, спрете или обърнете процеса по съвсем естествен и значително по-евтин начин зависи най-вече от постоянство и гени. Няма лошо да опитате, преди да стигнете до по-радикални решения.

Почнете да обръщате внимание на косата веднага

Както при повечето други неприятности, свързани с мъжкото здраве, и тук превенцията е цар. Идентифицирайте проблема рано и решете дали е достатъчно важен за вас, за да му отделите от времето, вниманието и ресурсите си. Едно е сигурно – никой не е умрял от оплещивяване и има предостатъчно гологлави мъже, които изглеждат супер. Ако все пак не искате да се разделяте със своята коса, почнете да се грижите за нея веднага. Хвърлете един поглед към роднините и преценете доколко сте генетично предразположени към косопад. Колкото по-рано започнете да взимате мерки, толкова по-големи са шансовете за успех. Статистиката от различните проучвания е безкомпромисна: от 50 до 70% от мъжете до 50-годишна възраст се сблъскват с този проблем. This shit is real.

Дайте шанс на маслото от тиквено семе

Андрогенната алопеция (медицинското име на оплешивяването) се дължи на комбинация от генетично наследство и хормона дихидротестостерон, образуван, когато ензимът 5-алфа редуктаза катализира тестостерона, за да почне да се трупа в простатата, кожата, мозъка, черния дроб и фоликулите на косата. Ефектът при последните е смаляване и последващата деактивация. Маслото от тиквено семе демонстрира добри резултати за спиране на косопада и поникване на нови косми при определени пациенти. Според проучване от 2014, приемът на масло от тиквено семе потиска ензима и по този начин контролира свърхпроизводството на дихидротестостерон. Най-чистият и лесен метод се оказва и най-ефективен: само за шест месеца броят на космите на участниците във въпросното клинично проучване нараства средно с 40% процента без да се регистрират никакви странични ефекти. Бонус: тиквеното семе е доказано добър съюзник и при грижата за друг сериозен мъжки проблем – простатата.

Подхранвайте косата по най-добрия възможен начин

Подобно на кожата, състоянието на косата е външен израз на цялостното ви здраве, а то е пряк резултат от начин на живот, хранене и спорт. Приемайте необходимите дневни дози протеин, желязо, витамини A, B, C и Е, омега-3, цинк и селен. Казано по друг начин: хубава риба и месо, ядки, броколи, спанак, кейл, пълнозърнести храни, моркови, авокадо, яйца, боровинки, портокали. Враговете на перчема са захарта, кофеинът и алкохолът. Цигарите също са много лоша идея, защото никотинът стеснява кръвоносните съдове и съсипва доброто оросяване.

Мислете за кръвообръщението

Добрата циркулация е от първостепенно значение за здравата коса. Освен спирането на цигарите, трябва да зачестите тренировките и студените душове. Така или иначе, физическата активност е от изключително значение за всички аспекти на мъжкото здраве. Кардио тренировките са добър приятел на кръвоносната система, а упражнения, в които главата слиза под нивото на сърцето са екстра за всичко в нея от мозъка до връхчетата на косата. Неслучайно йога е добра идея, а редовното практикуване на челна стойка (или свещ или вдигане на ходилата в края на деня за няколко минути) не само яко оросява мозъка и тъканите около него, но и разтоварва краката. Контрастните или студени душове пък стимулират кръвообръщението и раздвижват лимфната система, а ползите за кожата и имунната система са добре известни.

Пробвайте дерма ролър, ако не ви е страх

Не отказвайте масаж на скалпа за нищо на света напротив масажирайте често скалпа си, като натискате силно с пръсти и раздвижвате кожата в малки кръгови движения. Можете да го правите и с дървена четка за коса, а ако искате да отидете по-далеч във физическата стимулация на растежа, да пробвате дермален ролър. Козметичната индустрия ги впряга при третирането на белези, стрии и бръчки, защото ролърите работят на принципа на нанасяне на микроскопични рани по кожата, за да излъжат тялото да съсредоточи повече енегрия за регенерирането й. Същият е принципът и при косата – идеята е, че ползвате ролъра на проблемите участъци на скалпа и стартира оздравителните процеси, засилва кръвоснабдяването в района и воала – стимулира растежа на нова коса. Не сме го тествали, но първоначалните проучвания на този леко инвазивен метод изглеждат обещаващи.

Мажете се разумно

Рано или късно, повечето мъже посягат и към мазилата в битката с косопада. Активната съставка в голяма част от най-популярните продукти като Regain и Propecia са финастерид и миноксидил. Проблемът? Мазилата са по-ефективни за запазване на останалата коса, отколкото за нов растеж. Освен това изискват употреба по два пъти всеки ден, докато сме живи, в някои мъже дават негативен ефект върху потентността и сексуалното желание и са изключително мазни – все кофти условия, ако ни питате. Да не говорим, че изискват и сериозен бюджет. Друг вариант са ампулите за коса – по-слаби като действие, но има такива с доста приятен аромат и практична двойна употреба като стилизиращи продукти (серията Dercos на Vichy има добър баланс между ефект, консистенция, мирис и цена). Спокойно може да ги ползвате профилактично в продължение на месец два пъти годишно при смяната на сезоните, когато косата ви е най-чувствителна и уязвима.

Полагайте елементарна грижа за косата си всеки ден

Не мийте косата си с гореща вода (разширява фоликулите и косата пада по-лесно), пазете я от много слънце, не ползвайте сешоар и не бъдете никак агресивни, когато я подсушавате с кърпата. Подстригвайте я редовно, за да се обновява. Ползвайте лек шампоан и избягвайте стилизиращи продукти и шапки, които я задушават. Има стотици рецепти за маски за коса и като нищо някоя да ви лепне, но си е играчка, за която трудно можем да убедим себе си, та какво остава вас. Ако все пак имате излишно време и желание, ползвайте масло за коса веднъж на две седмици. Най-добра репутация в борбата срещу косопада имат рециновото, кокосовото и лавандуловото масло. Няма да сгрешите и с арган.

Теглете една майна на стреса

Макар причините за косопад от стрес да са различни и този феномен да се среща по-често сред жените, излишните нерви се отразяват негативно върху количеството и качеството на косата. Не правете компромис с времето за почивка и не пренебрегвайте добрия сън. Разпускайте след сериозни натоварвания, физиологически промени и емоционални сътресения. Следете ефектите и на приеманите медикаменти върху косата. И най-важното, не забравяйте, че няма ситуация, която не може да бъде подобрена с малко дълбоко дишане и един мурсалски чай.