Читанка, Седмица 116

Светът продължава да отдава почит на James Gandolfini – продуцентът Robert Fox си спомня за работата им по бродуейската продукция Carnage, GQ публикуват очаквано силен профил за актьора зад един от най-запомнящите се образи в телевизията въобще, Flavorwire споделят недооценените му роли, а The New York Times разказва за последния му проект, който вероятно ще можем да видим.

Новата опция за видео в Instagram прави още една (голяма) революция в създаването и споделянето на съдържание онлайн. Дано да е за добро.

Barack Obama и John Brennan, директор на ЦРУ

Директорът на ЦРУ John Brennan разяснява разкрива държавната етика за насочени убийства с безпилотни самолети, следващата надпревара по въоръжаване и чувството да те повикат при президента с поръчение да премахнеш някой лош терорист.

The Art of Manliness ни съветват кои са най-добрите начини да прочетем една книга. Не, сериозно. Още нещо – 37-те джентълменски правила за разговор от 1875 са актуални и днес.

Навреме за сезона – Flavorwire събират на едно място 50-те най-добри летни албума за последните 50 години.

Имате ли нужда от подвижен и сгъваем калник за велосипеда си?

Бягство от затвора – Financial Times обядва с Domenico Dolce и Stefano Gabbana.

Биографията на 67-те имена в кредитите на обложката на Yeezus са добър знак защо този албум е толкова добър.

Съботното интервю – Hanni El Khatib.

WhATA продължават с обзора на малките архитектурни нормалности в България.

Концертът на Rolling Stones тази вечер е най-големият успех в кариерата на Michael Eavis – създателят на фестивала Glastonbury.

Смъртоносна група – Death са първата пънк-рок група в Америка. Тримата чернокожи братя се събират в Детройт в началото на 70-те години и свирят заедно много преди The Ramones и Sex Pistols.

Героите от Бостънския маратон разказват своята версия за фаталния ден преди няколко месеца и борбата за спасяване на животи и крайници.

LIGHT минават в летен режим и ще се върнат в хартиен вариант чак в края на август – темата на последния им брой за сезона е лятото и на море с приятели.

Разхождаме се в новия дом и фабрика на Filson – класическата американска компания за чанти и облекло за сурови условия.

Guardian обобщават какво са научили на последните London Collections: Men. Репортажът на Лора Матеева за Boyscout от събитието е ето тук.

Marilyn Monroe © Bert Stern

Легендарният моден фотограф Bert Stern оставя изключително наследство след себе си.

20,000 Days on Earth е нов документален филм за Nick Cave, който се появява точно навреме след новия албум на групата му и без никакво предварително предупреждение.

Jimmy Wales © Joi Ito

Създателят на Wikipedia Jimmy Wales не е интернет милиардер – The New York Times проследява новия му живот в Лондон.

Мъжете са новите жени. Поне по отношение на дрехите и то в добрия смисъл на думата.

Air Max-овете се завръщат още веднъж за последните няколко години.

Приятно четене и хубав уикенд.