Moonbeam City е неонов Archer с ченгета

Dazzle Novak

Най-големият недостатък на Moonbeam City, новият 80-тарски анимационен сериал на Comedy Central, е силната прилика с Archer, доколкото това би могло да бъде недостатък, а и е повече от добре дошъл предвид спада в качеството на шпионската комедия напоследък. Поредицата поддържа подозрително много паралели с конкуренцията, но този път устатият, самовлюбен и не особено умен главен герой със звънкото име Dazzle Novak и неговите смахнати колеги са полицаи. Действието се развива в измислен град, където престъпността е почти толкова страшна, колкото социалното неравенство, но пък никога няма недостиг на синтезатори и неон. Представете си нещо средно между Маями и Готъм след диско апокалипсис и ще добиете представа за атмосферата в сериала.

Pizzaz

Авторите бълват игри на думи на килограм (ресторантът на полицейската им конференция се казва Arrestaurant), съчетани със смахнати постановки (участъкът създава и лансира нов наркотик, за да блесне, като разбие канала, Dazzle почва да дейтва делфин), някои от най-добрите и най-лошите шеги от телевизора напоследък. Репликите често пародират паметни клишета от екшън жанра и всичко това вкарва Moonbeam City в графата сериали, чиито сценарий и абсурдни сюжетни линии е по-вероятно да предизвикват усмивка под мустак със своето осторумие и чувство за ирония, отколкото да повалят на земята от смях. Другата значима сила на поредицата е жестоката анимация. Носталгията по 80-те се проявява не само в музикалното оформление (от заглавната песен през безумните полу-кавъри на Toto), но и във визуалната стилистика на поредицата. Общата естетика е осезаемо вдъхновена от знаковия сериал Miami Vice, пречупен през работата на артисти като Patrick Nagel, на когото няма как да не се възхитим, че някак на магия успява да се наложи с изчистена и хиперстилизирана естетика в ера, в която всичко е преувеличено.

Rad

Очевидно Comedy Central са имали големи надежди за сериала и са му гласували завидно доверие – гласовете на персонажите са озвучени не от полуизвестни комици като в повечето анимационни сериали, а от добре познати имена като Rob Lowe, Elizabeth Banks и Kata Mara. Въпреки това Moonbeam City си остава придобит вкус и едва ли ще грабне масите. Заради колебливия прием от публика и критика, бъдещето е неясно и все още стискаме палци да обявят втори сезон. Противното би било истинска загуба, не само защото сериалът набира скорост с всеки следващ епизод, а и защото още не можем да преживеем раздялата с Brickleberry, друга готина анимирана поредица на Comedy Central, на чието място се появи Moonbeam City и с която се простихме набързо след три скромни сезона.

Moonbeam City e по Comedy Central.