Жанет 45 и Saatchi борят шльокавицата с променлив успех

Всяка година по това време една от големите рекламни агенции се хваща да бачка безвъзмездно за някоя обществена кампания за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – нещо социално значимо и корпоративно отговорно, с което да се печелят награди по фестивалите и да се вдига шум за някоя кауза. Резултатите, както обикновено, са добри (#къдеекултурата на Ogilvy) и не чак толкова добри. Тазгодишната кампания на Saatchi & Saatchi и читавото българско издателство Жанет 45 Под игото на шльокавицата започва с наистина симпатично направеното и на моменти дразнещо патриотично анимационно видео с няколко приятни факти и спорно нравоучение защо трябва да стимулираме околните да пишат на кирилицата (защото шльокавицата унищожава родната култура, или поне така твърдят).

Дотук добре. Нелепата идея за субтитри на шльокавица (за да го разберат всички неграмотни и тийнейджъри, вероятно) е мултиплицирана многократно чрез издаването на съвсем истинско и дебело копие на Вазовото Под игото (10 лева), отпечатано на въпросната неприятна латиница. Скъпо струващата и не особено екологична (освен ако не е издадена на рециклирана хартия) грандоманска идея за брошура e направена така, за да покаже как употребата на шльокавица е реална заплаха за грамотността на българите.

Хубаво, но както казва писателят Васил Георгиев, да издадеш Под игото защото се бориш с шльокавица през 2017 е толкова актуално, колкото да седнеш да се бориш с арианската ерес. Книгата вече е в продажба, а срещу всяко купено копие издателите даряват други две български книги на училища, читалища и библиотеки в цялата страна. Да се чуди човек дали да си пожелава да се превърне в бестселър или не.

За радост, има и по-нелепи патриотарски кампании като Кръсти детето си Вълчан и получи 100 леваO tempora o mores!