10-те любими Blu-Ray издания на Любо Урсини

© Васил Германов

Когато не пуска порнографска електроника и не превръща своя опасно чаровен ретрийвър Аксел в изпълнително и много сърцераздирателно куче-нинджа, Любо Урсини прекарва доста време в повторения и енциклопедично обследване на сай-фай филмови класики. Очаквано, българският диджей и промоутър в Yalta Club харчи доста мангизи, за да колекционира специални издания, затова не го бавим много-много и го молим да препоръча своите най-любими Blu-ray кутийки за всички времена.

Блейд Рънър (1982), 30th Anniversary Ultimate Collector’s Edition
Защо: Едва ли има човек, който не е чувал за Rick Deckard. Малцина обаче подозират за грандиозния фалстарт на легендарната лента на Ridley Scott. Непонятната за повечето зрители по онова време тематика поляризира мненията, но VHS изданието на филма преобръща представите за сай-фай жанрa и се превръща в едно от основополагащите сайбърпънк заглавия в историята на киното. Тридесетата годишнина от премиерата е отбелязана с амбициозния проект на Charles de Lauzirika да ремастерира филма до оригиналната режисьорска визия на Scott.
Екстри: Три диска само с благини, в това число четири различни версии на Блейд Рънър (сред които оригиналната кино версия, работното копие и така наречения The Final Cut на Ridley от 2007), документалният филм Dangerous Days и oще десетина часа трейлъри, интервюта, филмчета зад кулисите, отпаднали сцени и още много. Колекционерското издание е допълнено с книжка за сценографията (сторибордове, кадри от снимачните площадки и концептуални рисунки). Бонус за пораснали момчета и техните синове: репликата (а не репликанта, хаха) на полицейската кола, с която Gaff разходжа Deckard по улиците на дъждовния футуристичен Лос Анджелис.
Цена: £38 (+ доставка)

Батман (1989-1997), The Motion Picture Anthology
Защо: Назад към 80-те години и истеричните очаквания кой ще е следващият DC Comics герой със собствен игрален филм след хитовия Супермен. По онова време хората нямат Facebook и други такива fake social activity gadgets, всички разчитат на истинските медии. А какво правят последните, когато разбират за ангажирането на Michael Keaton в ролята на Батман? Разпъват на кръст продукцията и олицетворяват буквално фразата Няма лоша реклама, преди да се успокоят от новината за Jack Nickolson в ролята на Жокера. Забавен факт: Sean Young (изкусителният репликант от Блейд Рънър) пада от кон седмица преди началото на снимките и е заменена от Kim Basinger в ролята на Vicky Veil.
Екстри: Четирите диска в това издание крият много любопитни подробности. Уви, продуцентите на тази магия явно не са били готови за нейния успех и не са се постарали особено с бонус материалите – основно ТВ репортажи и интервюта, крайно недостатъчно за подобна поредица. Качеството на самите филми е 1080p, но допълнителните материали са трансферирани от DVD във формат 4:3, което те връща назад във времето, ама… oh wait. Burton-овият Батман е един път.
Цена: £12 (+ доставка)

Терминатор 1 (1984)
Защо: Смятаният първоначално за второкласен филм в крайна сметка се превръща в култ за няколко поколения и блестящ старт на кариерата на James Cameron. Ограниченият бюджет, недостатъчно развитите технологии и натиска на студиото не го спират да визуализира историята за терминатора, изпратен да убие лидера на съпротивата John Connor. Макар и много от нещата в 80-тарската лента да са доста компромисни (звук, музика, декори и други), хора като Arnold и Stan Winston гласуват доверие и подкрепят филма с яка работа. Едва ли James Cameron някога си е представял, че поредицата за терминатора ще живее и през 2015. Стойността на последната серия обаче е друг въпрос.
Екстри: Качеството на съвременния blu-ray стандарт не прави добра услуга на първия Терминатор. За съжаление, слуховете за неговото ремастериране и преиздаване все още не са се материализирали. Допълнителните материали и интервюта обаче са доста сносни – материалите за Arnold, James и другите хора от екипа, които всъщност създават онази магия с камери, миниатюри и други трикове осмислят влечението ми към истинските практични ефекти за сметка на много съвременни one-hit-CGI-чудеса. Отпадналите (с право) сцени са интересни само от гледна точка на това, че още тогава Cameron е знаел как този филм може и ще има продължение. И то какво…

Терминатор 2 (1991), Skynet Edition
Защо: Седем години след дебюта на студената машина, James Cameron я връща в играта в компанията на Arnold, Linda Hamilton, Edward Furlong, Guns N’ Roses и още куп култови моменти и реплики, подплатени с революционни за своето време компютърни ефекти. За жалост, все още няма сносен бокс-сет на двата филма, затова си ги взех поотделно. Картината и звукът на Терминатор 2 са безапелационни, като за Blu-ray. Включили са трите версии на филма: 137-минутната от 1991, която помня от киното на Солунска, удълженото специално издание от 1993 и още малко удълженото специално издание, което се отключва с код 82997 (датата на Страшния съд).
Екстри: Малко, за жалост. Няма самостоятелен документален филм за продукцията, но има доста от така наречените поп-ъп прозорци в самия филм с всевъзможни сторибордове, факти, коментари и други подобни. Допълнителните трейлъри и материали не разсейват впечатлението, че Cameron си пази тайните съставки за тази магия доста ревностно. Прощавам му заради официалната песен към филма от любимата ми група и нямам какво повече да добавя.
Цена: Т1 + Т2 = 16£ (+ доставка)

Матрицата (1999-2003), пълна трилогия
Защо: Geof Darrow е името, което остава в съзнанието покрай документалните материали в бокс-сета на сестри Wachowski. Американският художник създава концептуалното изкуство зад всеки един филм от тази трилогия. Такива хора ме карат да се замислям сериозно. Техниката му на рисуване върху хартия и всичките тези детайли са извън нашия свят. Извън света и на Матрицата! Сентинели, Zion, Nebuchadnezzar, полетата с реколтите от хора, градът на машините, какво ли още не. Това издание на трилогията е може би единственият начин да се докоснете до неговото изкуство по подобен начин.
Екстри: 10 часа видео, интервюта с всички замесени и куп други бонуси – този филм е просто култ. Всяка една сцена бива разчленена, обяснена и показана нагледно от (все още по онова време) братята Wachowski. Спасяването на Morpheus, битката със стотиците клонинги на агент Smith, преследването на магистралата – всичко е вътре. Харесах втората и третата част, а след като изгледах и документалните филми към тях, разбрах през какъв маратон е минал целият екип, за да ги снима едновременно.
Цена: £10 (+ доставка)

Хищникът (1987-2010), колекционерско издание в шест диска
Защо: Ако кърви, значи можем да го убием. Тази и още куп култови реплики на тогава-бате-сега-вече-дядо Arnie са причината да си набавя това издание с Ultimate Hunter Edition на първата част, втората с Danny Glover и малко оплютата, но значително подценявана трета на Robert Rodriguez. Все визуално яки филми със свой собствен свят. Хората винаги сравняват всички продълженията, но това си е за тях. Трите части на Хищникът са достойни дори и като самостоятелни заглавия.
Екстри: Документални материали за всеки филм, аудио коментари и възможността да си прехвърлиш филма на всяко умно устройство у дома. Не че повечето го правят, понеже е по-лесно е да си набавят бананче, но все пак. Първата и втората част са ремастерирани в 1080p, за да отговарят на съвременните стандарти. Не съм виждал издание с 4K или 5K, така че засега се задоволяваме с това дефинитивно копие – задължително заглавие за всеки потенциален мачо, който обича фитнеса и се чуди как да обогати речника си с вървежни реплики.
Цена: £29 (+ доставка)

Лудият Макс (1979-2015)
Защо: Kласическата история за Max Rockatansky винаги ме e привличалa. Как да не си падаш по груба и дистопична визия и позитивното послание за безнадеждно бъдеще? Петте диска (единият от които dvd) съдържат класиките с Mel Gibson от края на 70-те и началото на 80-те и всичко останало, което се е случвало около тях. Имате възможност да проследите цялата история от самото зачеване до обновената мега серия от 2015 с Tom Hardy и Charlize Theron. Ех, този George Miller! Можете ли да повярвате, че това е същият човек, режисирал Весели крачета?
Екстри: Четири ексклузивни картички и документалният филм Madness of Max с над 40 интервюта с актьорите и екипа и стотици фотографии и видео материал зад кулисите, проследяващ мейкинга на една от най-влиятелните ленти за последните 30 години. Да видиш практичната магия зад първата серия е особено велико, особено при мисълта какви каскади са се случвали и как всички са успяли да се опазят живи и здрави без използването на ефекти и зелен екран. Но това си е част от играта или поне така казват. А после някакви маси се прехласват по осмата част на Бързи и яростни… meeehhh.
Цена: £20 (+ доставка)

Ловци на духове 1 и 2 (1984-1989), 4K
Защо: Bill Murray е велик. Само пълен идиот не би се съгласил с подобно твърдение. Това е един от първите филми, които гледах като дете и успя да остане в съзнанието на малък подрастващ гамен с всичките си анимации, хумор и настроение. Няма какво да се чудите повече, ако това заглавие липсва от вашата колекция. Murray прави една от най-големите си роли на небрежен хитрец. Не само той де, всички са си велики – от Dan Aykroyd и Sigourney Weaver до саундтрака. Чист късмет бе да уцеля някаква промоция с бокс-сет на двете части в 4К качество и с много допълнителни материали.
Екстри: Ретроспективни разговори с режисьора Ivan Reitman и Dan Aykroyd, галерия с постерите от филма, музикалните видео клипове на Ray Parker Jr. и Bobby Brown, поп-ъп прозорци с любопитни факти по време на филмите, коментар, десетки отпаднали сцени, документален филм от 1984 – всичко!
Цена: (+ доставка) – направо на безценица!

Междузвездни войни – The Complete Saga (1977-2005)
Защо: Няма как да мина без тях. Всеки уважащ се нърд трябва да е наясно с тази сага. Казвам го с ясното съзнание, че дори и аз не съм супер в час с цялата митология на Lucas. Това колекционерско издание обаче си е супер. Шестте епизода са в супер качество, но скромните допълнителни материали го правят да изглежда малко постно катъо бокс-сет, поне в сравнение с Пришелецът (за него съвсем след малко). Не знам, може би навремето докато са снимали първата или втората или третата част не са мислили много за представянето на целия велик мейкинг. И въпреки всичко, задължителен бокс-сет. Апропо, имам и Силата се пробужда, но и там допълнителните материали са доста ограничени. Какво им става на тези хора?
Екстри: Oтпаднали сцени и интервюта с участниците във всичките епизоди и един цял диск с всевъзможни документални филми за Междузвездни войни от различни години.
Цена: 49£ (+ доставка)

Пришълецът (1979-1997), антология в 6 диска
Защо: Последен, но не и по важност – личният ми фаворит за всички времена. Каквото и да напиша за този бокс-сет, ще е малко. Повечето ми приятели мислят, че могат да ме уцелят винаги със Star Wars сувенири, но първо – там нещата се изчерпаха (имам всичко), а и моето сърце винаги е било при ксеноморфите и клаустрофобията от шедьоврите на Ridley Scott, James Cameron и David Fincher. Четвъртият филм също е вътре, въпреки че малко неглижира тона на цялата поредица. Няма да казвам колко пъти съм ги гледал, повечето от гореспоменатите приятели се обръщат на другата страна като стане въпрос за Пришълецът. 2017 е особено благодатна с наближаващите премиери на Пришълецът: Завет, продължението на Блейд Рънър и Последният джедай. Това е положението: не може само Ла Ла Ленд и Тя. Трябва малко и Giger да се покефи от отвъдното.
Екстри: Два допълнителни диска с документални филми от Charles de Lauzirika (човекът от Блейд Рънър). Този тип е пипнал два от най-любимите ми филми по начин, по който дори и самите режисьори не биха могли. Тричасовите документални филми разглеждат всичко – от зачеването на историята, сценографията и декорите, актьорския състав и специалните ефекти до музиката, монтажа и купищата изрязани сцени от четирите филма.
Цена: 15£ (+ доставка)

Любо Урсини свири този петък на Solar Easter Trinity и на 19 май в Yalta Club с Âme и Recondite на последния Takeover за сезона.