Копаем за кристали с Third Eye Co. и Stinky Socks

Новата приятелска колаборация на Stinky и базираната в Биг Беър Лейк симпатична миньорска двойка от Third Eye Co. започва заради споделената любов към сноуборда и ескалира бързо покрай основното занимание на вторите, а именно ръчната изработка на бижута от собственоръчно изкопани кристали. Черният чорап с принт на минерални камъни от последната колекция на българската марка е тестван за пръв път в началото на 2017 по време на една от поредните експедиции на Tay Jeffers и Jonny Miller, този път в компанията на Димо и Христо от Stinky. Резултатът: кратко филмче за живота на самоуките миньори и добър повод да ги разпитаме по-подробно за този вид магически ескапизъм.

Как се запознахте и какво ви събра? Срещнахме се още в седми клас след напълно случайна размяна на раниците на някаква училищна танцова забава. И двамата носихме съвсем обикновена раница от Walmart, което си е забавно. Събрахме се чак няколко години след завършване на гимназията, малко след като подновихме своето общуване.

© Христо Петков

Винаги ли сте били авантюристично настроени или станахте такива заради нуждата от някакъв ескапизъм? Винаги сме имали авантюристичен и независим дух, и заедно, и поотделно. Бяхме доста стресирани когато се преместихме обратно в Биг Беър Лейк от Солт Лейк Сити. Честото обикаляне по планини бе един от начините да се справяме с напрежението. Продавахме разни джунджурии в едно магазинче в Солт Лейк Сити без да имаме име или каквато и да била идея за развитие. Пристрастихме се много бързо когато започнахме да намираме всичките тези кристали – екскурзиите и къмпингуването в планината или в пустинята са идеална антистрестерапия, освен това ни беше учудващо забавно и преди да се усетим, вече имахме цяла кошница с кристали. Трябваше да направим нещо, затова стартирахме с кристални куршуми. Останалото потръгна от само себе си.

© Христо Петков

Най-якото нещо в това да копаеш за кристали? Цялото изживяване. Концентираш се, не мислиш за нищо друго, всички грижи се изпаряват. Едно от най-великите усещания въобще е да намериш дузина кристали, останали непокътнати в земята в продължение на милиони години и да знаеш, че си първият, който ги вижда.

Как се събрахте със Stinky? Христо и Димо караха сноуборд в Биг Беър Лейк преди няколко години. Допаднахме си моментално. Те са толкова готини, спокойни и приятни за общуване. Подариха ни няколко чифта чорапи и моментално започнахме да си мислим колко яко би било да направим колаборация с тях. Само че бяхме доста плахи и не споменахме нито дума по този въпрос. Явно обаче Stinky четат мисли – останахме изключително изненадани и развълнувани, когато Христо ни предложи да направим нещо заедно миналата година. Колаборацията със Stinky е много повече от обикновен бизнес, защото сме приятели и това добавя смисъл на всичко, което правим.

© Христо Петков

Имахте ли достатъчно време да ги изпробвате на терен? Все още носим първите си чифтове Stinky – справили ли са се с половин дузина експедиции за минерали и няколко сезона сноуборд. Тествали сме ги сериозно в полеви условия и още как.

Пазите ли повечето си любими спотове за кристали в тайна или споделяте пътешествия с приятели и колеги? Опитваме се да запазим повечето в тайна, особено напоследък. Имахме няколко много странни преживявания с познати геолози и аматьори, които ни подтикнаха да сме по-дискретни. Копаенето на кристали изглежда като много вълнуващо изживяване, което обаче не страда и от някои негативни аспекти. Един от спотовете ни покрай Биг Беър Лейк вече е доста добре познат и съответно напълно унищожен от десетките туристи и аматьор-търсачи. За щастие, някои хора разбират смисъла на тази тръпка и имат необходимото отношение, за да си позволим да споделяме или разменяме локации.

© Христо Петков

Успявате ли да се изолирате от цялата идиотщина покрай Trump или ви застига и в пустинята? Хаха, май да. В нощта на изборите се отправихме много навътре в пустинята, за да къмпингуваме на място без мобилен обхват. Беше приятно. Цялата работа с минералите е много приятно разсейване от всичко това, което се случва в политиката напоследък.

Споменавате, че сте самоуки. Бихте ли споделили малко съвети за всеки, който иска да започне да копае? Ако искате да изкопаете малко магия, отделете време за едно предварително проучване какви минерали има в района. В Щатите има места, на които си плащаш, за да копаеш и именно на такива можеш да добиеш представа какво точно правят геолозите и обикновените търсачи на минерали. Всичко зависи от инстинкта, добрите туристически обувки и правилната екипировка. Имаме една публикация в блога с допълнителни съвети как да откриете своето място, как да копаете, а също така и защо трябва да пазите местоположението на своите любими спотове в тайна.

© Христо Петков

Какво ви коства да разработвате Third Eye Co.? Това е нашият живот. Идеите се раждат посред нощ, сутрините са посветени на кореспонденция, пакетиране и изпращане на пратки, поддържане на социалните медии и всичко останало. Правим дизайн и щампи за облеклото, стикери, етикети. Бижутата отнемат най-много време, но са и най-забавни. Всичко започва с поредната експедиция за кристали в планината или в пустинята, следва почистване и първоначален дизайн спрямо естествената форма на кристалите, които сме намерили. Искаме да направим милион неща в близко бъдеще. Уточняваме подробностите за една идея да водим хора на походи до някои от нашите места за копаене. Все още развиваме нашия бизнес, затова цялата печалба се реинвестира обратно в него. Със сигурност сме отворени за още колаборации. Приемаме всичко, което ни се изпречи на пътя. Продължаваме напред.

© Христо Петков

Новата колекция на Stinky Socks е тук. Освен секси колаборацията с Third Eye Co., семейството на Stinky посяга и на традиционни български шевици и мотиви за пролетта и лятото на 2017.