Купете си един смокинг за хубавите моменти в живота

Смокинг сако (329 лева) и панталон (109 лева)

С напредването на годините се налага да се разделим с фриволното ежедневно комбо от деним и блейзър и целите костюми в три части за сватби, барове, дискотеки и погребения, за да инвестираме в един смокинг за онези моменти, които го изискват по протокол и като душа. Под инвестираме разбираме да си купим – макар смокинг сакото и панталоните да не са от първостепенна необходимост и да се ограничават предимно до формални и по-специални поводи, подобно изискано и много елегантно комбо е способно да вкара достатъчно усещане за вечна елегантност, споделен хедонизъм и малко Sinatrа-ово бохемство във всяко парти. Тъпото е, че мъжките смокинг костюми са скъпа работа, а наемането им при необходимост е равносилно на изсипване на на торба с пари през балкона за мним полицай. Именно заради това се доверяваме на колегите от американското GQ и тяхната препоръка да си спестим няколко хилядарки с покупка на много по-евтин и абсолютно достъпно смокинг сако с остри ревери (329 лева) и панталон (109 лева) от така наречената Conscious Exclusive колекция на H&M. По-устойчивите предложения на шведската марка няма да спасят планетата от сигурна гибел, но са малка и правилна крачка в правилната посока с използването на eко материали като лиосел (влакно, извлечено от дървесна целулоза), естествена коприна, вълна и полиестер от рециклирана пластмаса.

Копринена риза с волани (139 лева) и смокинг риза с нагръдник (109 лева)

За разлика от модерните дизайнерски колаборации и прекалено вталени сака и панталони, смокинг сакото на шведската марка си е вечна и много сексапилна класика с добре оформено рамо, дължини, пироки ревери и сатенирани повърхности, способна да служи вярно за продължителен период при правилната подръжка и съхранение. Дизайнерите на шведската марка не са забравили и за дребните детайли в този формален силует – копринената лента отстрани на панталони, едно-единствено облечено копче на сакото и четирите облечени върху ръкавите, че дори и допълнителните предложения под формата на сравнително прилични ризи с нагръдник (109 лева) или волани (139 лева) и жакардов пояс (80 лева).

Жакардов пояс за смокинг (80 лева)

Но при мисълта за абсолютно приемливата обща цена на смокинг сакото и панталона от 438 лева, може да се замислите за малко по-хубави формални ризи и папийонки от първокачествени материали, задължителните строги кожени обувки в черен лак (дизайнерските кецове да си стоят при по-ежедневните костюми, ок?) и едно посещение при шивача, за да коригирате целия костюм до най-малките изисквания на вашето тяло. Имате нужда от още аргументи? Какво повече от това?

Смокингите от мъжката Conscious Exclusive колекция на H&M са тук.