Завръщане в бъдещето

H&M представиха по-напредничавата си мъжка колекцията за есента на 2012 в най-подходящия момент, когато времето навън е достатъчно лошо, за да обърнем отново към връхните дрехи. Шведите навлизат доста агресивно на пазара в страната (четири работещи магазина до края на юни), но акцентират предимно върху женската си колекция в комуникацията. Ние обаче се интересуваме от базовата колекция за мъже и момчета, която в по-голямата си част е на достъпни цени, но имаме известни резерви към компромисното качество на част от материите. Едното за сметка на другото.

Новата колекция на H&M е вдъхновена от усета към цветовете на Acne и Jil Sander, докато кройката е типично скандинавска с много втален силует и скъсени (без да прекаляват) дължини, които ще допаднат предимно на по-млади, слаби и смели момчета. Друга от референциите, които се долавят лесно, е английската традиция в шиенето на костюми (сака и панталони от туид) и деликатността на Lanvin, без да вземем предвид напредничавите платове и по-големите пропорции. Все пак марката вече има достатъчно дизайнерски колаборации, за да знае коя част от идеите на големите модни къщи, особено когато говорим за по-консервативния, но лоялен мъж-клиент, могат да се интерпретират успешно за по-масова публика. H&M правят точно това – добра интерпретация на идеите, цветовете и кройките в мъжкия гардероб през последните няколко години, но по по-достъпен и лесен за съчетаване начин. Костюмът е основна част от мъжкия гардероб за есента, но силуетът с изчистена линия от 60-те с тънки ревери е пренесен в наше време с помощта на скъсени точно до глезена панталони (за което всички трябва да целуват ръка на американеца Thom Browne).

Ежедневният гардероб е изграден около костюма от грубия на пипане, но вечно изискан туид или памук в черно и сиво или в най-акцентираните два цвята този сезон – винено и тревнозелено. Оттам нататък може да комбинирате с панталони и пуловери в цвят горчица или зелено и други блузи с едра плетка в наситени цветове като винено и бяло, заедно със задължителните тънки пуловери от фино трико с поло яка в два цвята, които обират силуета под сакото.

Говорим за медийни типове в Лондон, които разчитат на цветовете на костюма си и най-вече на аксесоарите, за да се откроят – кожени ръкавици, вратовръзки и папионки от туид, тънки тиранти и цветни чорапи. Впечатления обаче ни направи на пръв поглед добрата колекция от класически ниски обувки и оксфорд боти с връзки, твърда подметка и меко стъпало в кафяво и черно, които изглеждат убийствено на пръв поглед, но трябва да бъдат изпробвани и в полеви условия. H&M нямат традиции в произвеждането на обувки, затова ще се ориентираме по цените – около 100 лева за моделите от изкуствена материя и 200 за естествена кожа.

Изборът на Boyscout

Оранжево и горчица: жилетка, €25, блейзър, €100 и панталон, €50. Бойскаутска униформа: суичър, €25, блейзър, €100 и джинси, €40. Туид: блейзър, €70, панталони, €30 и обувки, €60.

Оранжево и горчица: жилетка, €25, блейзър, €100 и панталон, €50. Бойскаутска униформа: суичър, €25, блейзър, €100 и джинси, €40. Туид: блейзър, €70, панталони, €30 и обувки, €60.

Два тона тъмно: шапка, €8, поло, €25, панталон, €50. Двуредно закопчаване: поло, €35, блейзър, €80, панталони, €25. Англия: шапка, €8, шал, €10, блейзър, €150.

Основната снимка на заглавната ни страница е на Хубен Хубенов от 12 magazine, останалите са взети назаем от мадамите от All Channels. Есенната колекция на H&M ще се появи след в магазините след втората половина на месец юли. Всички цени са взети от look book-а на H&M, да не ни се разсърдите, ако има някакви промени.