Пухени якета за затопляне на отношенията

Един бог знае още колко ще наслагваме всички дрехи от гардероба преди излизане, затова по-добре да избомбим сезонните намаления за няколко пухени якета на добра цена, които играят двойна игра и в ежедневния, и в уикенд живота в гората или по пистите. Най-добрите им качества? Освен, че се изправят срещу студа, пухените якета рядко се променят радикално, така че със сигурност ще ги носите още много сезони, в зависимист от глобалното затопляне. Няма как да не започнем с класиците от The North Face, които знаят как се правят олекотени зимни якета (305 лева) и не смеят да ги пълнят с нищо друго, освен с висококачествен гъши пух за оптимално съотношение на топлина и изолация. Непромокаемата материя държи не само на сняг и вода, но и на вятър.

Пухеното яке Boris на Gas (296 лева) има прабългарско име и две лица (другото е черно), за да си ги въртите според дрескода за деня. Иначе моделът си е с естествен пух, декоративни шевове и минимално лого върху ръкава, за да не разваля добрите впечатления от класическата права кройка.

Пухенките на Montbell буквално не се усещат върху тялото, защото са изработени от едни от най-леките нишки в света и имат специална конструкцията, непозволяваща проникване на студа през шевовете и събиране на пуха на едно място. Моделът Mirage (551 лева) не прави изключение и осигурява максимална топлина тогава, когато всеки грам е от значение. Пълнежът от гъши пух 900FP си знае работата, а промазката държи до 25 пранета. Върви в комплект с компресионна торбичка, за да си го прибирате и носите където трябва.

Технически погледнато, пухеното яке на Marciano Guess (610 лева) клони към тъмната страна заради малко по-борческия имидж покрай кожата, но няма страшно – изглежда екстра и една идея по-близо до кожените фетиши, за които мислим от време на време.

Patagonia си заслужава всяка стотинка дори само заради отговорната копроративна политика и дузината екологични каузи, които подпомага непрекъснато. Използването на рециклиран полиестер за външната част е само началото. Класическото пухено яке Down Sweater (359 лева) е леко, ветроустойчиво, топло и напълнено с пух от ферми, които не измъчват гъските, не ги хранят на сила и не ги скубат живи. Похвално.