Видео колекции – Есен/Зима 2017

© Emporio Armani

Несигурните времена водят до велики мъжки колекции, политически активизъм, смаляващи се модни седмици, страхотни дефилета като тези на Haider Ackermann за Berluti и Alessandro Sartori за Ermenegildo Zegna и едно цялостно съсредоточаване върху красивата практична мода за кофти време. След разходката до Pitti Uomo, пореден видео обзор с колекциите за есента и зимата на 2017 – още един поглед в бъдещето и удобен наръчник за пропиляване на време с гледане на ревюта. Накратко: 3 града, 76 колекции и дълги часове видео и музика от ревюта.

Лондон / 6-9 януари: 19 колекции. Талантините и старите модни къщи в Лондон коментират политическата криза след Брекзит и възходът на император Trump с рисувани ядрени глави (MAN), кърваво червени лица и знамена (Matthew Miller), нов тип революционери (Mihara Yasuhiro), лек активизъм (Agi&Sam) и флагове (Christopher Shannon). Мъжката мода става все по-политически насочена и конфротационна. Добрата новина в целия хаос – младите и установените модни къщи в Лондон продължават да правят дяволски добри дрехи. Пълният Boyscout обзор на последните колекции в Лондон е тук.

Милано / 13-17 януари: 31 колекции. Италианските модни къщи са back to business по най-добрия възможен начин – с практично облекло и вариации на костюма, които се възползват от нови материи и по-широк силует, както обикновено. Независимо дали говорим за блестящото повторно завръщане на Alessandro Sartori в компанията на Ermenegildo Zegna, традиционно добрите колекции на Giorgio Armani, тренчкотите с огромни ревери на Versace, брилянтното наслагване в Salvatore Ferragamo и най-коментираната и доста революционна колекция на Prada, практичният конформизъм не е никак лош, особено когато успява да се измъкне от органиченията на така наречената normcore мода.

Париж / 18-22 януари: 26 колекции. Всички продължават да говорят за Demnagvasalia и преоткрития normcore в мъжкото облекло под формата на мъжки костюми за хората, които не помирисвали формални дрехи в живота си досега. Дългите палта с дължина малко над глезена и хитрите заигравки с логaтa на Bernie Sanders и Kering са само малка част от актуалните идеи на грузинския дизайнер, които ще навлязат в ежедневния дрескод на мъжете по-бързо, отколкото очакваме. Какво още: огромен напредък при Virgil Abloh и неговия Off-White, блокбъстър колаборацията между Supreme и Louis Vuitton, жестоки пелерини и палта от Yohji Yamamoto, още по-добър Ackermann в дебют за Berluti и техно реинкарнация и идеи при Diuor Homme.

Саундтрак: Хип-хопът е вън, поне засега. Пореден сезон без много рап в музиката на мъжките колекции. Най-добрите попадения за сезона: PJ Harvey в ревюто на Damir Doma, пословично добрите плейлисти на Neil Barrett и Paul Smith в Париж, великият кавър на Chic-овото Lost In Music от Mark E Smith и The Fall и Gay-ското Heard It Through The Grapevine на The Slits и десетминутният класически диско опус на The Black Madonna в дефилето на Fendi. Искате да стоите нащрек и да се справяте по-добре с изумителните идиотщини, които се изправят срещу вас? Слушайте повече Front 242 и Sisters Of Mercy. Има го и в Spotify, за по-удобно.

Предишните видео-аудио обзори на мъжките колекции са тук.