Ревю: We Got It From Here… на A Tribe Called Quest

Първият след 18 години затишие и финален поне според обещанията албум на A Tribe Called Quest няма как да не предизвика известна носталгия и лека ретроспекция към хип-хоп легендите, преоткрили джаза за новото поколение от края на 80-те и началото на 90-те години. Именно способността им да семплират безпогрешно и понякога дори да записват със любимите си джаз и рок легенди успява да ги отдели в съвсем отделно и неподражаема категория от когото и да било от техните съвременици. Спомняте си за невероятните инструментали и мелодии с дръм машини и силната химия в речитативите и непрекъснатото прехвърляне на топката между MC-тата Q-Tip и Phife Dawg и получавате не само легендарен албум като Midnight Mauraders, но и трио, вдъхновило голяма част от героите на съвременната хип-хоп сцена.

Записваният в абсолютна тайна от края на 2015 We Got It from Here… Thank You 4 Your Service обаче не звучи нито носталгично, нито прекалено тъжно въпреки ненавременната смърт на Phife Dawg в края на март. В годината на политически заредените албуми, трагични социални катаклизми, несигурно бъдеще и откровен расизъм и обществено разделение, Jarobi White и Q-Tip не се подхлъзват по стръмната плоскост на безконтролния гняв и бунт, а вместо това продължават да пропагандират силната си вяра в обединението като отпор на всеки един от изброените проблеми. Въпреки очевидния реален контекст на голяма част от песните, скръбта от загубата на Dawg и ясните вдъхновения от историята на афроамериканската култура и 90-тарския стил на J Dilla, We Got It from Here…  не звучи нито ретро, нито прекалено модерно, а чисто и просто извън всякакво време и ограничения.

Oсвен създателите на групата Phife, Q-Tip, Ali Shaheed Muhammad и White, в албума се включват активно и дългодишните им колаборатори Busta Rhymes и Consequence (Whateva Will Be, Mobius и още три=четири песни), а също и много гости като Kendrick Lamar (Conrad Tokyo), André 3000 (Kids), Anderson .Paak (Movin Backwards), Kanye West (The Killing Season) и дори Elton John (Solid Wall of Sound). Китарата на Jack White също присъства в половин дузина от парчетата. Публичната възхвала и оплакване на Phife в целия албум и по-специално в Lost Somebody и The Donald е само един от впечатляващите аспекти на този прощален албум. We Got It from Here… напомня конкретните причини A Tribe Called Quest да си остава толкова уважавана и обичана група – именно онзи чувствителен, богат, провокативен, безкомпромисен и отказващ да се съобразява с каквито и да било тенденции хип-хоп с трансцендентални качества. Осемнадесетте години чакане да се сбогуват както трябва си заслужават всяка минута.

We Got It from Here… Thank You 4 Your Service (Еpic) е на пазара.