Сексапилните бели тишърти на Ана Кременлиева

© Яна Лозева

© Яна Лозева

Семплите бели тишърти имат запазено място в наръчниците по добър вкус и личния стил на всеки не само заради своята универсална приложимост, но и заради неустоимия сексапил, който излъчват. Като всяко просто нещо обаче, и те изискват малко ядрена физика при уцелването на правилните пропорции, материи и всичко останало. За щастие, познаваме хора, които се справят добре с тази задача. Графичният дизайнер Ана Кременлиева обмисля идеята за Yt-shirt от поне пет-шест години, още преди да замине за магистратура по моден и текстилен дизайн в италианския Instituto Europeo di Design. Отдавна съм известна с това колко бели топове без принтове и украси имам в гардероба. Именно страстта към бели тениски от качествени материи и с безупречни кройки плюс желанието да създам такава марка ме заведе в Милано. Разбира се, няма как да пропусна и всички приятели, които ми помагат и не ме оставят да се откажа. В момента, Yt-shirt е семпла и невинно изглеждаща колекция от класически бели тениски в пет основни кройки за момичета (мъжките тениски са част от бъдещите планове). Качеството (страшно добър японски памук) и изчистената кройка са най-важните неща за Кременлиева. Имам идея как бих искала марката да се разрасне, но мащабът е нещо, върху което все още не се фокусирам. Както обикновено, дяволът се крие в детайлите.

© Яна Лозева

© Яна Лозева

Колко тениски имаш в гардероба? Колко общо са минали през него е доста по-фрапиращо. В момента са малко – една-две на Muji, Acne, Jil Sander, Alexander Wang, една на Atoms for Peace, чийто памук още не мога да разгадая, една невероятна втора ръка на Escada от корпинено трико, една I♥NY, разбира се, и една супер сантиментална. Когато попадна на такава, която много харесвам, дори само заради шева или бието, запазвам и не нося. Едното крило на гардероба ми служи за мини ахрив.

© Яна Лозева

© Яна Лозева

Искаш ли да споделиш малко повече за петте модела в настоящата колекция? Отговорът на този въпрос може да се побере в двугодишен дневник – времето, което ми отне да проуча, избера, внеса и пробвам плата, кройките и цеха, в който да ги ушия. Бързо разбрах, че у нас не се внася трикотажът, който търся. Никой не знае произхода му или дори състава. А на място като панаира в Милано трябва да изглеждам като улегнал италианец или поне като Nick Wooster, за да ме приемат насериозно. Била съм на изложението и преди и се притеснявах, че изборът на платове ще ме обърка. Оказа се, че знам много добре какво точно искам. Още първия ден набелязах производители. Те рядко имат мостри за раздаване, затова през следващите дни се връщах на трите си любими щанда, за да разглеждам платовете и да говоря с фабриките. Нямах съмнение, дори със затворени очи, кой плат ми харесва най-много. Моята откачена идея (ала Phil Knight, бащата на Nike) бе японският памук и само той. Трябваше да разбера как да преговарям с фабриката, която преде платовете на някои от най-луксозните марки, как да ги накарам да ми се доверят, за да пратят мостри и не на последно място –  как да се вместя в бюджета.

© Яна Лозева

© Яна Лозева

Японското трико на Yt-shirt е перфектна комбинация от дъговлакнест памук, много фини довършителни процеси на плата и обработка за постигане на бялото. Първите три модела са разновидност на лека ежедневна тениска, която стои добре с деним, панталон или дори с кожен клин – един от моделите е малко удължен и по-втален. Кройката на другите двa е небрежна и с лека разлика в деколтето, което си е много лично предпочитание. Последните два модела са двете противоположности на класическата тениска – елегантна с неочаквана материя и тази, която винаги си представям да нося и всъщност е препратка към мъжките модели.

© Яна Лозева

© Яна Лозева

Можеш ли да дефинираш причините за неустоимия чар на белия тишърт? Старата истина: back to basics. Може да се превръща във всичко, което този, който я носи, иска да изрази. Независима и допълваща. Трудна е за дизайн именно защото оставя силен отпечатък. Харесва ми, че се превръща в горна дреха, но остава и нещо интимно. Освен това е един от първите елементи от мъжкия гардероб, които преминават към женското облекло и се превръщат в нещо унисекс и същевременно много секси.

© Яна Лозева

© Яна Лозева

Как ще защитиш цената от близо 120 лева за обикновен бял (секси) тишърт? Толкова е просто, че чак звучи откачено. Философска математика. Тогава цената няма значение.

© Яна Лозева

© Яна Лозева

Плановете на Yt-shirt за най-близко бъдеще? Принтовете с калиите в първата линия бяха много специална и спонтанно родена идея с Мария Люцканова от Ecru. Ще се върна към колаборациите в третата линия на Yt-shirt, когато бялата база е вече добре поставена.

© Яна Лозева

© Яна Лозева

Тишъртите на YT-shirt струват 55, 60 и 75 и могат да бъдат поръчани онлайн тук.