Как да сърфираме (мрежата) като професионалисти

© Пи

Вълнувате се от процесите и тенденциите в онлайн пространството? Имате нездрав интерес към чуждите навици в мрежата? Искате да попаднете на следващото готино приложение, които ще ви улесни живота, но ви мързи да следите специализираните издания? Просто търсите нова игра за телефона? Ако отговорът на дори един от тези въпроси е да, добре дошли. Попаднали сте на правилното място. Надничаме в браузър историята и онлайн навиците на откровени професионалисти в (интернет) сърфирането като Калин Колевски, Момчил Карабулев, Еленко Еленков и Мирослав Базитов, за да разберем в кои социални мрежи се чувстват най-комфортно тези дни, къде браузват и слушат музика, кои сайтове следят, без кои приложения не могат и с кои игри разтоварват в движение.

kalincolour

Калин Колевски © Пи

Калин Колевски е мениджър бизнес развитие в BG-Mamma и жесток събеседник по темата нови технологии

Какъв телефон ползваш? Nexus 5.

Предпочитан настолен браузър? Google Chrome.

Онлайн поведението ти с една дума? Tърсене.

Мобилно или дeсктоп сърфиране? Опитвам се да спазвам едно правило: работа само на лаптопа, всичко друго може и на телефона.

Предпочитана социална мрежа? Социални мрежи в момента не съществуват. Единствените онлайн услуги, които донякъде изпълняват функциите на социална мрежа са груповите чатове, където се случва споделянето на лични преживявания с повече от един човек. По дефиниция социална мрежа е услуга, чрез която хората създават и поддържат взаимоотношения помежду си. Но хората споделят все по-малко лични преживявания и мисли в така наречените социални мрежи. Вместо това набедените за социални мрежи се използват основно за три неща: проектиране на имидж, т.е. изграждане образа, в който искаме да ни виждат, или така наречения personal branding; за пропаганда или популяризирането на личната истина по всякакви въпроси от политически възгледи до хранителния режим; за следене на информационни източници или агрегация на новини, вместо да обикаляш по сайтове на медии. Последният тип поведение е много опасно за свободното движение на идеи. Използването на Facebook като агрегатор на информационния поток има сериозен порок, защото затваря потребителя в echo chamber. Алгоритмите, които избират какво да видим, показват съдържанието, което е с най-висок процент вероятност да предизвика интеракция. Ако аз кликам предимно на статиите на медии X, Y и Z, алгоритмите ще ми ги показват с по-голяма честота, което с времето експоненциално намалява шанса по този канал до мен да достигне различна от моята гледна точка.

Страниците, които посещаваш най-често? Тhe Verge, QZ, Bloomberg, The Next Web, Tech Crunch, Recode, Venture Beat, High Snobiety, Wired и BG-Mamma, разбира се.

Препоръчай някой полезен плъг-ин за браузъра? Колкото по-малко, толкова по-добре. Имам само два: LastPass (за да не помня пароли) и Pocket (където си слагам дългите интересни неща за четене).

Пет мобилни приложения, за които не сме чували? Следващите интересни неща в телефоните ще дойдат не като приложения, а като нови начини, по които старите приложения правят неща за нас благодарение на напредъка в Machine Learning (ML). Любимият ми пример е Google Photos – скромното приложение на всеки android телефон. Това, което хората вероятно не знаят е, че благодарение на ML могат да търсят в снимките си така, както търсят информация в Google. Напишете море, басейн или планина в търсачката на приложението и то ще покаже снимките ви от последната ваканция – не защото в офисите на Google има отдел, който ги е прегледал и категоризирал, а защото алгоритъмът знае какво е море и какво е планина. Както е казал Arthur C. Clarke: Всяка достатъчно напреднала технология е неразличима от магия.

Приложението, без което не можеш? Google Maps.

Препоръчай някоя игра за телефон? Играя рядко. Харесват ми игри, които не искат много мислене: Giant Boulder of Death, Two Dots. Наскоро видях шестгодишната ми дъщеря да играе на Zombie Tsunami и ми хареса.

Къде слушаш музика? През деня слушам почти постоянно, за да изолирам разговорите в офиса и да се концентрирам. Най-често Spotify заради препоръките – алгоритмите им (също ML) генерират много добри персонализирани плейлисти.

Момчил Карабулев © Пи

Момчил Карабулев пише за технологии в Mobile Bulgaria и споделя готина нова музика във Фалшименто

Какъв телефон ползваш? Сега съм с HTC 10.

Предпочитан настолен браузър? Firefox.

Онлайн поведението ти в една дума? Хаотично.

Мобилно или десктоп сърфиране? Компютър.

Предпочитана социална мрежа? Тwitter, защото е фокусирана и лишена от пълнежа на Facebook.

Страниците, които посещаваш най-често? BBC, The Guardian, Hypebeast, Дневник и безброй сайтове за технологични новини.

Препоръчай някой полезен плъг-ин за браузъра? Pushbullet (синхронизира различни устройства).

Пет мобилни приложения, за които не сме чували? Google Trips, Wotwine, Hotukdeals, HTC Boost+, Muzei.

Приложението, без което не можеш? Браузър.

Някоя готина игра за телефона? Alto’s Adventure и Go серията на Square Enix.

Къде слушаш музика? Напоследък ползвам много Spotify заради големия каталог, хитрите възможности за персонализирани плейлисти и ниската цена на семейния абонамент, който споделям с приятели. Когато искам по-добър звук, предпочитам lossless музика – в движение или у дома през усилвател и bookshelf говорители или качествени слушалки. Според случая и настроението.

 

Elenko Elenkov

Еленко Еленков © Пи

Еленко Еленков e ръководител на IT проекти и един от двигателите зад спортен клуб Бегач

Какъв телефон ползваш? iPhone 6S.

Предпочитан настолен браузър? Safari.

Онлайн поведението ти в една дума? Кисело.

Мобилно или десктоп сърфиране? Както казва Donald J. Trump: на тъп въпрос, ще получите тъп отговор. Ако имам компютър, ще ползвам компютъра; малко не сме доживели за second screen реалност наоколо.

Предпочитана социална мрежа? Twitter, защото нещата са директни и към контекста. Също така няма лични неща, няма бебета, няма храна, няма приятели, всеки е сам за себе си. Тези хора са създали протокол, с който можеш да се обърнеш към който и да е – приятел или Kanye, все тая. Бих го сравнил като революция с мейла. Има огромни бариери, като си новак, и изглежда ужасно тъпа мрежа, но след година-две няма еквивалент.

Страниците, които посещаваш най-често? Най-много време и внимание от деня ми отива за слушане на подкасти. Май е по-лесно да се информирам като слушам BBC News, Tomorrow или Monocle 24, ако ще е за новини. В българските новини следя Клуб Z, защото са неутрални.

Препоръчай някой полезен плъг-ин за браузъра? Блокировачка за следене и банери Ghostery, като изключвам медиите, които уважавам.

Пет мобилни приложения, за които не сме чували? Overlayer, Weather Nerd, Motion Stills, Things, Motion-X GPS.

Приложението, без което не можеш? Reeder.

Препоръчай някоя игра? В момента Neon Drive ме сцепва. А принципно най-добрата игра за телефон на всички времена е Kingdom Rush.

Къде слушаш музика? Apple Music, защото Spotify хаби много батерия на iOS. Алгоритмите се отракаха и вече като си пуснеш някаква станция на база на парче е ОК. Не помня отгокога не съм теглил нещо, за да си имам.

Print

Мирослав Базитов © Пи

Мирослав Базитов е дигитален продуцент и управляващ партньор в компанията E//marketing

Какъв телефон ползваш? iPhone.

Предпочитан настолен браузър? Safari.

Онлайн поведението ти в една дума? Аркадно в социалните мрежи, професионално в работната комуникация.

Мобилно или десктоп сърфиране? Ако не ми се налагаше по цял ден да съм на лаптоп, щях да съм на телефон. По-важното е, че някои неща успявам да свърша по-лесно на телефон – например търсенето и плащането на самолетни билети го правя само през телефона.

Предпочитана социална мрежа? Facebook, то си следва от същността на социална мрежа – всички сме там и засега това е най-социалната мрежа. Много би ми се искало да беше Snapchat, най-истински е като възможност за комуникация – пращам ти на теб този визуален момент. Отделно работят и върху едни очила, с които излъчват твоята гледна точка, една нарцистична мечта от ранна детска възраст. А Тwitter е една голяма говорилня, в която успявам да уловя някои супер интересни трендове, но не успявам да го ползвам по предназначение.

Страниците, които посещаваш най-често? За мен се завърна Flickr – ако имаш специфичен интерес към дадена тема, няма по-добро място. Любимият ми е Кecko (чете се Кецко): чичко, работещ из швейцарските тунели и пишещ страшно интересни истории на развален английски. YouТube: можеш да намериш всичко – тук се крие бъдещето на образованието, зарито под куп безумни влогъри, но в една библиотека положението никак не е по-различно, просто много трудно можеш да прегледаш повече от три книги на час.

Препоръчай някой полезен плъг-ин за браузъра? Използвам го чист, за да не свиквам с нещо, което после не мога да ползвам на телефона – Unix философия, която може да мине за по-малкото е повече. Не броим разни работни неща, като записване страницата в jpeg. Често се чудя дали не е време за Password Manager.

Пет мобилни приложения, за които не сме чували? Все са за iOS. Polaroid: нещо като Instagram с раздвижени картинки, но не е boomerang. Готино е, дано им потръгне. Couple: много удобно за връзки от разстояние, създава усещане за ваше лично пространство. Citymapper: изключително полезен за за ориентиране в транспортната система на голям град, най-премисленото и добре направено приложение, което някога съм ползвал. Едно от малкото, които имат копирайтър за текста на ъпдейтите в App Store-а – наложи се да се извиняват след текста за парижани, не им бяха спестили нито едно клише. CashЕye: пускаш, насочваш телефона към банкнотите, които имаш и можеш да разбереш тяхната стойност в различни валути. InstaCRT: интересен експеримент, за всички, които им е интересна връзката дигитално-аналогово и обратно. Качваш снимка, показват я на един кинескоп, снимат образа от кинескопа и ти пращат снимката обратно. Визуално и концептуално интересно – залъгалка.

Приложението, без което не можеш? Без Citymapper не мога, без Instagram не искам.

Препоръчай някоя игра? Не играя. The Silent History, ако може да мине за книга-игра.

Къде слушаш музика? Soundcloud завинаги. Успешно обединява радио и плейлист. Има и лек социален елемент: приятели, които споделят интересни неща.