Природата на Недко Солаков

© Недко Солаков / Sariev Contemporary

© Недко Солаков / Sariev Contemporary

Недков Солаков се завръща в Sariev Contemporary за първа самостоятелна експозиция Природа след Сантиментална изложба с Митьо Солаков и Димитър Солаков преди близо три години. Няма да преувеличим леко задължителния характер на посещението за всички, които са близо, тъй като Солаков е един от най-успешните исветовноизвестни българтски художници и артисти с над 25-годишна автобиография от изложби в Европа и Щатите и многократни участия на биеналетата във Венеция, Истанбул, Гуангджу, Москва, Лион и още десетки градове, Манифеста 1 в Ротердам, Sonsbeek 9 в Арнхем, Документа 12. Това, без да изброяваме самостоятелните изложби в лисабонския Museu do Chiado, амстердамския Stichting De Appel, CCA Kitakyushu в , мадридския Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Kunsthaus в Цюрих. Въобще много сериозен човек, на когото му отварят вратата във всеки музей по света и неслучайно е част от над петдесет  международни музейни и публични частни колекции като тези на нюйоркската MoMA, Tate Modern в Лондон и Centre Pompidou в Париж.

© Недко Солаков / Sariev Contemporary

© Недко Солаков / Sariev Contemporary

Настоящата изложба в Sariev Contemporary е посветена на горите около габровското село Борики и включва мащабната пейзажна фотография на Димитър Солаков и дванадесет рисунки на автора на инсталацията, създадени през дванадесет последователни дни на разходки със скицник и молив и над 147 изминати километра пеша. Както ни подсказва Яра Бубнова, подобно на естествоизпитателите от епохата на големите открития, Солаков скицира, фиксира и описва на място видяното, рисувайки понякога дори и с пръстта, върху която стъпва. Отделните рисунки са допълнени с текстове за маршрутите и разстоянията, денивелацията и лични данни като изгорени калории и течности. Ще ги познаете по разнознаваемия стил на художника – твърди контури и лека и нервна извита моливна линия, попаднала на места уж случайно върху хартията.

© Недко Солаков / Sariev Contemporary

© Недко Солаков / Sariev Contemporary

Изложбата Природа на Недко Солаков се открива на 23 септември след 20:00 в Sariev Contemporary на ул. Отец Паисий 40 по време на Нощ/Пловдив и може да бъде разгледана в галерията до 28 октомври.