The Plovdiv Edition: Викенти Комитски

Разходете се до Пловдив за самостоятелната изложба Basic and The Beast на един от най-активно развиващите се млади български артисти, не само защото работи неприлично добре с инсталации, обекти, видео, рисунка и колаж, нито дори заради многобройните самостоятелни и групови изложби и резидентури по света и у нас. Отделете малко време за експозицията на родения в София и работещ в Берлин Викенти Комитски най-вече заради начина, по които интерпретира градското ежедневие с различни техники и сексапилни инсталации с неон, например.

Както самият автор споделя, basic в заглавието означава не просто базово, а нещо предвидимо и повърхностно, докато beast е това, което остава под повърхността. Препратката към Jekyll и Hyde би трябвало да илюстрира всички онези процеси, които, цитираме, формират съвременния живот и са прекалено комплексни, за да бъдат обозрени. Това са също механизмите, които формират продукцията на желанията и изборите в ежедневието: призраци в опаковка, демони за еднократна употреба. Има и още – обединяващото работите в изложбата е life style екзорсизъм и сърфиране по напукана повърхност, която разкрива скритата си конструкция. Имената на творбите са красноречиви: Винаги тук, никога тамМоята Face рисунка, Не оставяйте без надзор багажa си, Кълна се, че се забавлявам.

Изложбатa Basic and The Beast на Викенти Комитски е в пловдивската галерия Sariev Contemporary на ул. Отец Пайсий 40 от 27 януари до 4 март. Повече информация за събитието има тук.