Ревю: Вълкът от Уолстрийт

Плакатът на последния филм на Martin Scorsese и неговата пета колаборация с Leonardo DiCaprio говори много за времето, в което живеем, и филмите, които хората искат да гледат. На пръв поглед става въпрос за нова екранизация на Великият Гетсби, в която действието е пренесено в днешно време, а Leo го играе изключително находчив брокер и финансов манипулатор с вкус към парите, разгулния живот, проститутките и кокаина. Годините на бързото натрупване на капитал чрез посреднически комисионни и измами на много хора са предадени през призмата на вечния стремеж за повече пари и безсрамното изпускане на напрежението с всякакви впечатляващи ексцесии (проститутки, кокаин, хвърляне на джуджета в мишена, кокаин, проститутки, секс, кокаин, медикаменти). От друга страна Вълкът от Уолстрийт е много арогантна, смела, напомпана и енергична сатира за постигането на американската мечта на всяка цена.

Братя по оръжие - Donnie Azoff (Jonah Hill) и Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio)

Вълкът от Уолстрийт е екранизация на едноименната автобиография на Jordan Belfort – брокер и мошеник със собствена компания на Уолстрийт в началото на 90-те години, който печели милиони долари през деня и ги харчи безпаметно през нощта за дрога, секс и изродски забавления по целия свят в продължение на няколко години, преди да влезе в затвора за далаверите, в който е замесен. Оттогава Belfort се изживява като мотивационен лектор и гуру в областта на продажбите, който продължава да определя (но не и да оправдава) периода си на борсата като финансово-наркотично-сексуална вакханалия, която го прави несметно богат и накрая си взима всичко обратно, както си му е реда. Leonardo DiCaprio иска да изиграе ролята на Belfort още след като прочита книгата му за пръв път и прави всичко възможно, за да спечели правата за адаптация. Режисьорът Martin Scorsese и сценаристът Terence Winter (златната кокошка на HBO, сценарист и продуцент на Семейство Сопрано и създател на супер успешния сериал Престъпна империя) започват да работят сериозно върху адаптацията на романа покрай съвместната си работа върху старта на сериала със Steve Buscemi. Вълкът от Уолстрийт е продуциран от независимо студио, което позволява на Scorsese да представи историята както си поиска и да попрекали с употребата на наркотици и непрекъснат секс. Последното със сигурност мотивира създателите на филма (и продуцентската компания на DiCaprio) да се развихрят смело в екранизирането на скандалната история на Belfort до цели 179 минути – така или иначе Scorsese не си пада по кратките филми.

Сватбеният певец - Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) на прословутото фирмено парти в Hamptons

Трите часа обаче си заслужават и могат да бъдат оценени едва след няколко поредни гледания. Вълкът от Уолстрийт е далеч от сериозността в темата за парите и измамените очаквания и предпочита да разкаже невероятния живот на Belfort като крещящо забавна и драматична комедия за веселата банда нахъсани брокери, които прекаляват с медикаментите, кокаина, проститутките и секса в работно време и следват неотлъчно своя лидер и финансов гений в ред скандални епизоди. Още по-забавно става, когато си припомним биографичния характер на целия филм (дори и случките в него да са леко преувеличени), който очарова непредубедения зрител с стероидното представяне на манията за пари, които никога не стигат. Leonardo DiCaprio прави може би най-забележителната си роля в кариерата и развива обичайния си образ на обсебен и целеустремен престъпник/странник/мошеник/филантроп/магнат/авиатор/мистериозен красавец до страшно забавен в своята трагедия и будещ еднакви дози възхищение, съжаление и смях персонаж. Кой би повярвал, че може да се справи толкова добре с комедиите? Също така кой би повярвал, че Jonah Hill e способен на толкова силно превъплъщение в ролята на дясната ръка на Belfort, Donnie Azoff, след всички незапомнящи се роли досега? Слабо известната и силно прелестна Margot Robbie се справя прилично в ролята на втората съпруга на Belfort, русото барби Naomi, а Matthew McConaughey директно хипнотизира с кратката си роля като първия сериозен ментор на Jordan и сцената в ресторанта. Въобще актьорската игра дори в поддържащите роли е способна да засрами много от продукциите в кината напоследък.

Мадамата на снимката се казва Katarina Cas

Разбира се, филмът няма как да не предизвика негативни коментари от публиката и кино критиката. Скептиците обвиняват Вълкът от Уолстрийт за липса на каквато и да било морална оценка и представяне само на живота на незаконно забогателите като портрет на безграничната алчност, без каквото и да било споменаване на жертвите, чийто живот е бил съсипан. Няма как да не отбележим и чувството за непрекъсната сатира и дори бурлеска в развитието на историята, която сякаш се опитва (и успява) да надмине по екстравагантност дори Gatsby и няма как да не омръзне. Няма как да пропуснем отсъствието на много убедителни женски образи за сметка на божествени тела в този мъжки филм, който забавлява успешно със своята жестока сатира, полуголи наркотични трансове и забавните диалози на Winter. Най-големите критици определят Вълкът като екранизирана оргия от наркотици, секс и пачки с пари, която представя финансовите машинации като някакво безобидно забавление. Преди да обвиним Scorsese, че се е отнесъл по избената бяла магистрала на порочното забогатяване и всичките девиации, предизвикани от него, трябва да не забравяме, че Вълкът от Уолстрийт е сравнително достоверна, вълнуваща и много забавна история за един противоречив човек. Оценката за делата и живота на Jordan Belfort си e наша задача.

Throw it, throw it up, watch it all fall out. Pour it up, pour it up, that's how we ball out.

Вълкът от Уолстрийт е по кината. Едноименната книга на Jordan Belfort (Intense, 432 стр.) струва 19 лв. и може да бъде поръчана онлайн тук или във всички книжарници. Още за истинския Belfort – тук.