Baarìa

Едва тази седмица премиерно в Дом на киното и ЕБКЦ тръгна последният игрален филм на създателя на Malèna и Nuovo Cinema Paradiso Giuseppe Tornatore. Baarìa (Баария), който откри филмовия фестивал във Венеция в края на 2009, е автобиографичен филм за потния и прашен роден град на Tornatore в Сицилия.

Във фокуса на въздългата сага са три поколения от колоритната, бедняшка фамилия Torrenuovа, а отправната точка са 20-те години на миналия век. Семейният портрет се нахвърля енергично с кратки, паметни биографични епизоди на фона на безкомпромисно променящия се свят. Сюжетът доста напомня на Marquez със заплетеното си родословие, драматичните житейски обрати,  големите дози символизъм и мистичност, кръстосани със суров, ярък реализъм.

Извън чисто човешките разкази се откриват още твърде любопитни исторически и народопсихологически щрихи за италианското общество – от селския живот, Втората световна война, появата на киното и телевизията, до фашистка и мафиотска Италия. Изобилстват хуморът, сантиментализмът и юношеската идилия, но не липсват и психеделични моменти. Автобиографичният характер на филма оправдава леката разводненост и трудно достъпните препратки тук-таме в 154-те минути, в които Tornatore видимо опитва да помести всички спомени и разкази.

В главните роли са по средиземноморски красивите Francesco Scianna и Margaret Madè, моделирани по родителите на Tornatore. Tой e селското момче, решило, че може да бори социалната несправедливост като деец на комунистическата партия, а тя е темпераментната му любима от по-богато семейство, превърнала се в домакинстваща машина за бебета. В пищната продукция ще видите още, ту за миг или за няколко минути, Monica Bellucci, Raul Bova, Ángela Molina, Nicole Grimaudo и бая други.

Baarìa върви тази седмица в Дом на киното и ЕБКЦ. Не знаем как е в ЕБКЦ, но в Дом на киното беше голям студ, така че слагайте апреските, ако ще го гледате там.