Близки срещи от четвърти вид

Бизнес срещите си приличат с романтичните такива. И в двата случая най-важното, разбира се, е с кого се срещаш, след което се нареждат още дузина фактори. Има голямо значение на какъв терен играеш – дали си домакин или гост, или се опитваш да вкараш гол на неутрална земя. Да не говорим за всички онези пъти, в които се оказва, че е заета конферентната зала – нещо като да се прибереш с някого и да завариш заспал приятел на дивана. Интериорът също има значение: предразполага ли мястото или е прекалено стерилно, удобни ли са столовете или нямаш търпение да дадеш почивка на кръста след по-малко от половин час, има ли кой да ти предложи едно кафе? Излишно е да казваме, че няма човек, който да изглежда прилично на флуоресцентна светлина. Та, следвайки този ред на мисли, от началото на месеца на помощ се отзовава нова алтернатива на конферентната зала, която се нарича S*Bar и се самоопределя като co-meeting space. 

Концепцията на простанството се върти около това да даде терен за професионално взаимодействие в работно и извънработно време по нетрадиционен начин, за да стимулира творческите сокове. Логично, мястото е насочено основно към трендсетърите в корпоративния свят напоследък, а именно младите отворковци от IT бранша. Създателят на мястото Сирил Симон е директор на софтуерната компания Stanga One и има пръст в интериорното решение на простанството, разработено с неговата съпруга по начин, който отразява виждането им за нуждите на хората от бранша – казано иначе, сплотяване общността и даване едно рамо на креативността с осигуряването на правилните условия.

Sbar2

Пространството е разделено на различни кътове – има мека мебел за по-неформални разговори, висока маса със седящи места за тридесетина души, отворено пространство за срещи. Отделно, има стая за лекции и презентации, както и телефонни кабини за по-чувствителни разговори или за няколко минути самостоятелна медитация. Съвсем в реда на нещата, мястото си има и офис пространство с всичко необходимо за съвременния офис човек като като принтер, скенер и добра интернет връзка, как иначе? Барът с фрешове и бързи кофеинови фиксове се подразбира от само себе си.

Sbar1

Разликата с вече добре познатите места за споделена работа е, че пребиваването в пространството не е свързано с наемането на работно пространство. Създателите на S*Bar по-скоро се надяват да го превърнат в място за работа и сесии за разхвърляне на идеи в ограничен състав и въобще да създадат втори дом на общност, която работи най-добре извън познатите рамки. Локацията (между Лозенец и Хладилника) пък предполага, че пространството ще влезе в употреба основно на хора, които се придвижват с автомобил или метро. Вероятността S*Bar да ни организира среща с идеалния бизнес партньор (медиен идеалист и алтруист, който има свободен капитал и не особено голямо желание да се бърка в оперативната работа – бел. ред.) е доста малка, но пък другите условия да се получат нещата са налице.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

S*Bar е в София на бул. Никола Вапцаров 6.