PetsOnPlace прави къщички за (малки) домашни животни

Любка Атанасова и Атанас Пинков, архитекти с 13-годишен опит в създаването на домове за хора, взимат присърце споделената страст към животните и се нагърбват да направят живота на домашните любимци малко по-добър, като вкарат функционална иновация с добър дизайн и в техния свят. Къщичките за малки домашни животни на PetsOnPlace са внимателно проектирани обемни предмети с характерен силует и функционално разположени отвори за забавление и влизане на светлина, които пасват отлично във всеки интериор от Ikea нагоре и не лишават косматите си обитатели от нужния комфорт за спане и почивка. Така де, ако приемате животинката за част от семейството, защо да не и подсигурите модерен и комфортен собствен дом, в който да се чувства отлично и добре защитена?

Защо решихте да се занимавате само с къщички за интериорна употреба? С идеята за къщичките започнахме на шега преди три години. Започнахме с първите макети, чертежи и прототипи на къщички за екстериорна употреба и за по-големи кучета. Първият прототип беше станал много голям като размер и много тежък, на всичкото отгоре голямото куче едва влизаше вътре поради спецификата на формата, нямаше как да създадем продукт, който е подходящ за различни породи. Затова се насочихме към леки по-малки и лесно сглобяеми къщички за вътрешно ползване, които да носят комфорт както на различните породи кучета, така и на котките. Целта беше да стигнем до повече домашни любимци, които имат нужда от своето място в човешкия свят. Започнахме на ново с чертежи, макети и прототипи, за да достигнем до сегашната форма и размер на продуктите. Разбира се, не беше лесен и гладък процес, отне ни година и половина и над 20 вариации.

С какви материали работите? Специално подбираме локални партньори, за да сме сигурни в качеството на продукта. За къщичките използваме основно висококачествена слоеста дървесина, която е лека, но осигурява нужната издръжливост. Предлагаме бял и черен вариант, както и еко модел с цвета на дървото, покрит само с естествени масла за предпазване на дървесината. Свързващите елементи са от метал – дават много добра стабилност и позволяват бързо сглобяване. Купичката ни за храна и вода има много ефектна основа от метални листове – целта ни тук беше да придадем характер на относително стандартната купа на домашния любимец.

Кои са най-неочакваните разлики при проектирането на домове за хора и къщички за малки домашни любимци? Проектирането на жилищни пространства за хора, разбира се, е доста по-сложно и комплексно. Съответно, има доста разлики, но не бих ги нарекъл неочаквани. В процеса на създаване на къщичките изпитвахме огромно удоволствие – това невинаги е така при проектите, които правим за хора. Това беше неочаквано. При проектирането на къщичката трябваше да срещнем две цели: постигането на комфортно пространство, удобно както за отдих на домашните любимци, така и за игра.

Как тълкувахте обратната връзка от кучетата, които тестваха прототипите? Много сме удовлетворени и щастливи от обратната връзка със стопаните на домашните любимци, които ползват нашите продукти. Имахме известни притесняния как животните ще приемат къщичките. Оказва се, че напразно сме се притеснявали. Фотографиите говорят сами.

Как оправдавате цената на този продукт? Не мисля, че цената трябва да бъде оправдавана. Всеки продукт има определена цена и носи някаква стойност. Уверен съм, че нашите продукти носят по-голяма стойност на домашните любимци и техните стопани в сравнение с цената, която плащат за тях. Основавам това твърдение на обратната връзка с нашите клиенти и приятелите ни, които тестваха къщичките и хранилките.

Къщичките (€249) и хранилки (€39) на Pets on Place могат да бъдат поръчани онлайн тук.