Cam Girlz е готин филм за момичетата от видео чатовете

Sean Dunne обича да задълбава в сериозните теми за маргинализирани социални групи и премълчавани битови проблеми от американската действителност. Най-популярният му кратък документален филм досега American Juggalo е посветен на колоритните персонажи от легендарната годишна фен среща и мини фестивал на Insane Clown Posse. Oxyana пък e стряскащо зловещ портрет на малко миньорско градче в плен на упойващите успокоителни медикаменти Последният му филм Cam Girlz е естествено и абсолютно непреднамерено нахлуване в света на онлайн секс девойките, които постигат финансова независимост, емоционално освобождаване и контра на общественото мнение чрез креативно себеизразяване във виртуалния свят от удобството на своята спалня.

Видео чатът със събличащи се момичета е феномен от десетилетие, но едва отскоро започва да се приема като сериозна и много доходна ниша с огромен потенциал в стагниращата порно индустрия. Момичетата пред видео камерите са първата истинска революция в най-старата професия, която разчита на сигурността и интимния характер на виртуалните интернет стаи и развиването на собствена индивидуалност и представления за мъже, които са склонни да плащат добре за подобно удоволствие. Именно липсата на строги граници в тази професия (видео чат момичетата са едновременно терапевти, секс работнички и актриси) кара Dunne да се впусне в света на девойки, които подхождат с огромна изобретателност и удоволствие към интимната онлайн комуникация и правенето на доста пари.

Dunne снима няколко десетки момичета, докато общуват с клиенти, записва истинските им истории и не се намесва директно във филма, защото предпочита участничките сами да изразяват себе си, а зрителите – да си направят сами изводите от видяното. Всичко започва с една сравнително невинна реклама от онези, които изскачат докато гледате порно в YouPorn и PornHub – разсъблечена девойка, която излъчва на живо от своята спалня и изглежда съвсем естествена и направо забавно. Търсенето на отговор на въпросите кои са тези момичета, къде се намират, що за хора работят подобни нещо, изкарват пари и какво ги е накарало да се занимават с подобни неща го вкарва в обществото на така наречените cam girls – съвсем естествени момичета, които се различават от обикновените порно актриси и изпитват удоволствие да се изправят срещу статуквото и общоприетите норми и нрави. Dunne споделя, че е останал впечатлен от интелекта, бизнес нюха и нормалността на тези жени, които не се чувстват унижени от видео чатовете, а дори напротив. Според режисьора, видео чат момичетата реално вършат същата работа като самия него с малката разлика, че го правят голи. Девойките в документалния филм на Dunne са артисти, които измислят, създават, играят, рекламират и разпространяват своето собствено еротично съдържание. Единствената разлика между двата свята е, че обществото приема документалистиката за изкуство, но все още има доста сериозни резерви и подозрения към занаята на въпросните мацки.

Героините са Dunne са изключително различни като произход, типаж и мотивация, но си приличат по усещането за независимост, сила и израстване, което им дава интимното общуване с непознати шрифтове от екрана на компютъра. Режисьорът избягва да снима класически интервюта лице в лице и вместо това набляга на сериите от спокойни аудио монолози, насложени върху кадрите с реалната работа на видео чат момичетата. Резултатът е колкото интимен, толкова и вдъхновяващ: Cam Girlz е отлична извадка на работничките в индустрия, която превръща съвсем обикновените съседски момичета в безстрашни предприемачи, използващи своята сексуалност, креативност и високоскоростна интернет връзка, за да правят сериозни кинти и да се чувстват добре. Според Dunne, видео чатовете са мястото, където любовта и технологиите се пресичат, а неговият филм е просто един скромен опит да се представи съществената част от това общество. Cam Girlz е сниман със скромния бюджет от 69 хиляди долара и доскоро бе достъпен само под наем във Vimeo, но благодарение на сайта Chaturbate (Oscat за най-добро порно име), вече може да се гледа напълно безплатно и легално ето тук: