Господар и командир

Неслучайно, по-възрастните почитатели на часовници свързват английския шпионин James Bond с Rolex. Все пак самият Ian Fleming носи един от моделите на марката и го завещава върху китката на своя герой в романите, a по-късно и на първия филмов Bond, Sean Connery, който носи легендарния Submariner в Доктор Но. През последните 20 години обаче английският агент предпочита да си появява с модела Seamaster на Omega – часовник, който отговаря напълно на новата идентичност на героя с идването последователно на Pierce Brosnan и величествения Daniel Craig, а именно утилитарен и смирено мъжкарски модел с връзки в Кралския военноморски флот на Великобритания. Все пак Seamaster 300 е бил предпочитания модел на армейските гмуркачи за кратко. Освен това, технически погледнато, Bond e капитан във флота, а самият Fleming е бивш офицер от военноморското разузнаване. През 1995, тогавашният дизайнер на костюмите в поредицата Lindy Hemming избира въпросния Seamaster заради връзката му с английските въоръжени сили и синия цвят на циферблата, който подхожда на образован английски джентълмен и мисогинист като Bond. Макар дизайнът на часовника да се променя съвсем малко в първите четири филма, Daniel Craig настоява да има пръст в избора на модела още от Казино Роял и се насочва към Seamaster Planet Ocean, заменен от Seamaster 300 в настоящия Спектър.

Лимитираното Spectre издание на Seamaster 300 (11970 лв.) е първият оригинален Bond часовник от китката на Craig във филма, който можем да носим само при възможност да си позволим една от 7007-те произведени бройки. Черният керамичен безел върху стоманения корпус се върти в двете посоки, а скалата от сплав от течен метал и 12 индекса за часа позволява да следим времето в повече от една страна. Спортната раирана каишка Nato може да бъде заменена и с метална или кожена, но кому е нужно? Приятна изненада е липсата на натрапчив филмов брандинг с изключение на прословутото 007 лого и гравирания пореден номер и лого на Spectre върху прозрачния заден капак.

Omega представя и още един красавец от стомана с автоматичен механизъм преди премиерата на филма. Seamaster Aqua Terra (11590 лв.) е вдъхновен от фамилния герб на Bond, вплетен многократно в синия циферблат на този часовник и близо до върха на жълтата секундна стрелка. Един поглед към задния прозрачен капак обаче разкрива истинската му красота: скелетовидния механизъм е оформен като барабан на пистолет и патрон с гравираното име на James Bond, за да ни препрати директно към прочутия gun-barrel sequence в началото на повечето филми.

Моделите на Omega са в Giulian.