Future Shorts: Светът отива по дяволите

Есенната селекция на най-голямата мрежа за късометражно кино от цял свят ни подготвя за предстоящия апокалипсис с две прожекции в София. Както обикновено, в програмата на Future Shorts са включени осем международни късометражни филма, които разказват за съвременното противоречиво ежедневие на човека и са многократно награждавани от фестивалите в Сънданс, Ню Йорк, Венеция, Абу Даби и Лондон.

1. 18-минутният немски филм Marc Jacobs разказва за малко момче, което живее в покрайнините на Амстердам и се готви за пътуване с вечно отсъстващия си марокански баща. Драмата за съзряването, мъжествеността и чуждия произход минава деликатно през на пръв поглед абсурдната дилема какви слънчеви очила да носи – Ray-Ban или Marc Jacobs.

2. Черната овца на Christian Cerami разнищва актуалната тема за нарастващите настроения против ислямизацията в Европа чрез историята на двама непълнолетни братя от Северна Англия, които са привлечени от протестите на футболните хулигани в крайнодясното улично движение EDL.

3. Листопад на Masha Kondakova е тъжна история за 40-годишна самотна украйнка, която чисти падналите листа в парка и изведнъж се оказва заложница в собствения си дом в компанията на неусетно настанил се интересен непознат. Есен е в покрайнините на Киев, какво да ви кажем?

4. Звукът на милиони насекоми, светлината на хиляди звезди – Tomonari Nishikawa заравя 35-милиметрова камера под падналите листа на околовръстен път на 25 километра от атомната електроцентрала Фукушима, за да снима нощната красота на обсипаното със звезди и жужащи насекоми нощно небе на 24 юни 2014. Поетична работа.

5. О, Луси! е от разказите за възрастни хора с неочакван край – 55-годишна самотница започва да посещава инцидентно уроци по английски, които я карат да забрави своето отчуждение поне за малко, преди да разбере, че всичко е било лъжа и инсценировка. Гадни хора.

6. Travis Owens режисира музикалното видео за Best на Petite Noir като изследване на стереотипите на западната цивилизация за Африка като непознат, отдалечен и абсолютно екзотичен континент – истината всъщност е съвсем различна.

HotChicks1

7. Ninja Thyberg снима това, което всички редактори искат да снимат рано или късно – Секси мацки ни вкарва в съблекалнята на пет убийствени мадами, които се гримират и подготвят за снимките на музикално видео и спорят дали могат да се нарекат независими артисти.

8. Да, ние обичаме на Hallvar Witzø проследява историите на членовете на четири поколения, които изживяват своите кризи в четирите края на Норвегия, докато честват деня на конституцията.

Програма Есен на Future Shorts е на 23 и 24 ноември от 19:30 в ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс на бул. България 1 (вход срещу фонтаните на НДК). Входът е 5 лева.