Идеи от Tom Ford и пазаруване откъдето можем

Гардеробът на Daniel Craig в Спектър e непоносимо (като цена) и безценно (като идеи) упражнение как да се обличаме добре, ако искаме да забравим прекалено спортния стил и се опитваме да минем в категорията на формален дрескод за всеки повод. Не можем да пазаруваме от Tom Ford, но никой не ни спира да откраднем малко полезни идеи от капсулната 007 колекция на дизайнера за следващото ни посещение в обичайните магазини за бърза мода.

1. Вталеното бяло смокинг сако (със широки ревери) е новият кадифен блейзър или Rolex за скромни момчета – статус сако, което изглежда адекватно само с хубав панталон с басти или ръb и кожени обувки и вкарва арогантна Gatsby-wannabe доза в дрескода за барове, вечерни ресторанти и сватби на добри приятели. Craig го носи във вагон-ресторанта на някакъв марокански експрес, но леко се съмняваме, че възобновената услуга на БДЖ e подходящо място да го тествате в полеви условия.

2. За костюмите от три части сме се разбрали отдавна – жилетката си върви чудесно с деним и ослепително бели ризи, стига да не са прекалено разкопчани и разкриващи добре окосмени или идеално епилирани мъжки гърди. Неутралното райе в близки тонове обаче е лесен начин да се извисите над скуката в офиса, без да рискувате излишно с класическото гангстерско черно-бяло райе.

3. Мъжкото палто с двуредно закопчаване и дължина малко под коляното е универсален избор за погребения, ексхибиционисти и спокойни мъже, които нямат нищо за губене.

4. Въпреки определените резерви към комбинацията син костюм-черни обувки, не можем да отречем актуалността на всички метализирани и леко лъскави (направо промазани) материи, които доминират в по-елегантните мъжки колекции от няколко сезона насам (особено при Calvin Klein). Единственият проблем: границата между евтините полиестерни материи и високотехнологичните платове се забелязва с просто око отдалече и струва много за компенсиране.

5. Windowpane – запомнете името на този (едно) кариран десен във вълнените платове и сака от последните мъжки колекции, добре забравено старо и много модерно отклонение от скучните ансамбли в сиво и синьо, което ни изпраща директно в красивата английска провинция.

6. Нали говорихме за неутралното райе в съседни тонове? Добаваме и още три нюанса сиво за абсолютна доминация на този десен в гардероба за сезона.

7. Мъжките черни боти тип Chelsea и ежедневните вълнени палта с едноредно закопчаване стоят добре дори и с по-светли костюми.

8. Комбинирането на различни материи е ок избор от функционална и дизайнерска гледна точка дори за спортното облекло – очакваме безкрайни вариации на пухени елеци/кожени бомбъри с плетени ръкави. Зимните вълнени панталони са по-добро решение от всеки деним, това е ясно.

Tom Ford е тук. Магазините за достъпна мъжка мода са навсякъде около нас.