Летният сезон на Future Shorts

Лятната програма на фестивала за късометражно кино Future Shorts разказва истории за мечтатели и за онези хора, които винаги очакват нещо повече като това да могат да ходят на безплатни прожекции в новото пространство за съвременно изкуство и култура Communication Room. Този път Future Shorts гостува на Зона Култура – мултижанров фестивал с богата програма от прожекции, концерти, инсталации, пърформанси, изложби и всякакви други подобни умни неща с акцент върху съвременна култура и градско изкуство. Ще гледаме селекция от осем филма Литва, Финландия, Холандия, Иран, Хърватия, САЩ, Франция и Гърция, които датират от 2014 и имат няколко дузини международни награди от важни места.

1. Хърватската драма Пилето ни връща към Сараево през 93-а година и рождения ден на 6-годишната селма, която получава живо пиле за подарък. Нежеланието и да позволи въпросното пиле да бъде изядено от семейството обаче предизвика смъртоносна верижна реакция със стряскащи резултати.

2. Иранската анимация Дървото разказва за една жена и едно дърво, които приднадлежат на земята и не искат да се разделят с нея дори, когато войната започва. Това, разбира се, им помага да се превърнат в единствени приятели по време на война.

3. Финландският документален филм Спешни обаждания е базиран на автентични спешни обаждания по радиостанциите и сблъсква зрителите с леко стряскащо прозрение – изправени пред лицето на всепоглъщащата тъмнина, единственото нещо, което можем да направим, е да търсим утеха един от друг.

4. Драматичната черна комедия Звънецът ни сблъсква с замрелия живот в отдалечено провинциално училище, което очаква министерско посещение по случай поставянето на нов звънец. Схемата обаче е малко по-сложна – в училището са останали само двама ученици и ръководството прави всичко възможно, за да избегне логичното закриване.

5. За сценария на американската драматична комедия Бездомни кучета сме чували само ключовите описание Слънцето пече безмилостно. Франк чака автобуса. Сладоледът му е на път да се разтопи. Непозната иска мобилния му телефон. Бездомни кучета бродят по улицата. Какво ще се случи обаче – никой не знае.

6. Гръцката продукция Училищен двор е визуален експеримент за изваждане на ново съдържание на изображенията, което да ангажира публиката.

7. Анимационната комедия Буря блъска якето разказва шпионаж, едно романтично увлечение и мистериозни събития, които се сблъскват с ентусиазма и случайността в живота на двама учени, хванати в капана на природната стихия по бреговете на Бретан.

8. Братята De Smet имат идеална егоистична система да си живея сами по най-удобния възможен начин, чието безоблачно съществуване е заплашено от новата млада жена в квартала.

Програма Лято на Future Shorts е на 14 юни (19:30) и 16 юни (18:30) в Communication Room на ул. Константин Стоилов 2. Входът е свободен.