7 филма от пролетната програма на Future Shorts

Ентусиастите от софийския клон на програмата за късометражни филми Future Shorts предлагат бръснещ полет през най-новите и успешни заглавия в жанра с две прожекции в София и Варна и възможност да се видим отново с познати агенти като Ewеn Bremner или да се запознаем с шведската певица от ирански произход Nadia Tehran.

Английската Въртележка на Kal Weber представя изключителния Ewen Bremner в късометражен филм за уроците на живота, възможността да дадеш съвет и да достигнеш до съзнанието на един тийнейджър.

Холандската драма Внос разказва за босненско семейство, което намира убежище в малко селце в Холандия и се сблъсква с абсурдни ситуации в опитите да се адаптират в този свой нов дом.

Преди пет години един шеф закрива своята компания и уволнява 300 работници. За зла беда, още в първия ден, в който излиза да потича, се засича с един от клетите съкратени. Испанската комедия Джогинг може да се похвали с награда за най-добър късометражен филм от EFA в Мадрид.

Румънската комедия Нощ в Токорики влиза в селекцията на последния филмов фестивал в Карлови Вари с чаровно забавната си история за 18-ти рожден ден в импровизиран нощен клуб на село, който няма да бъде забравен.

Документалната лента 9 дни: От прозореца ми в Алепо ни запознава с първите дни от началото на конфликта в сирийския град Алепо. Всичко започва с един човек и няколко чувала с пясък, за да се разгърне като истинска трагедия. Филмът има награда ЕFA за 2016 и е номиниран в международните конкурси в Любляна, Лондон и Тампере.

Името на тази интересна авангардна певица е достатъчно красноречиво за това, което можем да очакваме. Видеоклипът към Refugee на Nadia Tehran изследва границите на личната и политическа идентичност в бежанците, много ясно.

Драматичната копродукция между Китай, Холандия и Испания Нищо по-странно попада в селекцията на международния филмов фестивал в Ротердам за 2016 заради трогателната история на Ling и нейната стара мечта, която помни в най-малки подробности и до днес.

Пролетната програма на Future Shorts за 2017 e във Фестивален и конгресен център – Варна на 22 април от 18:00 и в софийския Дом на киното на 25 април от 20:30. Билетите за столичната прожекция струват 7 лева и могат да бъдат поръчани онлайн тук. Предварителната продажба на билети за Варна е само в Contemporary Space, цената е същата.