Видео: Get It на Ваня Златева

Десет причини да харесваме Ваня Златева и видеото на Get It, първи сингъл от предстоящия албум на младата певица, която следим още от миналия октомври покрай носталгичното лятно парче Заедно.

1. Родената в Хайделберг и отраснала в Пловдив девойка работи добре с малкия независим лейбъл CTP Records и студийните музиканти от Freak Collective (Константин Бешков aka Kay Be, Стойко Милев, Борис Спасов и Ивайло Стайков), все симпатични и доста талантливи хора, които продуцират на спокойствие за Mark Morrison, Бобо и още половин дузина познати и по-малко познати български и чужди имена. Според Бешков, целта на колектива е да зададе нов стандарт в съвременната ърбан и поп музика и да докаже, че в България може да се създава продукция, която не само не отстъпва на западната, но понякога я превъзхожда. А дано.

2. Още една стъпка в правилната посока. Get It е зарибяващо и привлекателно ърбън парче за танцуване с мазен и дълбок бийт, драматични щрайхове, неочаквано и дълго аутро, провокативен воайорски текст и нахъсан хип-хоп речитатив с изразителен и запомнящ се глас, класи над смехотворните манифактурни опити в жанра напоследък.

3. Ваня е достатъчно хитра, за да се комбинира с едно от най-свежите и слабо познати нови имена в американския хип-хоп Vann Damm. Роденият във Вирджиния 21-годишен Kristopher Van-Doren Reaves има един емоционален микстейп зад гърба си и понастоящем работи по следващ с Константин Бешков в студиото на CTP Records. Стана естествено. Огромен респект за гениалния бийтмейкър и продуцент Kay Be – писахме си в Twitter и по мейл в продължение на година и половина и планирахме разни неща, докато не ми прати Get It . Реших да го направя, защото е различно от всичко, в което съм участвал досега. Артистичният псевдоним на Vann Damm също не е случаен. Макар да предпочита леко комедийния филм Последният дракон пред ролите на белгийския миньон с аналогично име, Vann Damm е сериозно момче, което тренира таекуондо в продължение на години и дори стига до черен колан. Емоционалните му речитативи също не идват просто така. Kris започва да рапира още на 12, веднага след убийството на баща си и използва музиката като своеобразна терапия.

4. Ваня може да има само едно предишно видео зад гърба си, но се чувства комфортно с голям екип и не се стряска лесно – 30 души зад и пред камерата, 14-часови снимки и едно много рисково и непредвидено свободно падане от три метра височина още в началото, което й се разминава само с уплаха. Лежах върху много тясна платформа, която бе захваната с метални въжета и се люлееше свободно. Трябваше да пазя равновесие с крака във въздуха и по възможност да го съчетая с пеене, спокойно изражение и добър външен вид, но след два часа в това положение изгубих баланс и полетях надолу право към работещ огромен вентилатор. Помня само как чух Хванах те от единия танцьор Рамон Домингез. Спаси ме от сериозни наранявания или нещо по-лошо. Щеше да навреди на продукцията, хаха. Браво на Рамон.

5. Режисьорът на Get It Златимир Араклиев снима видео продукции пренебрежимо рядко и поема проекти само, ако му допадне песента. Видеото на Ваня Златева продължава да експлоатира част от любимите му адови визуални елементи като наситената червена светлина и дима.

6. Стилист на продукцията е Николай Пачев, преподавател мода в НБУ, селекционер на Allure и стилист на свободна практика, който е минал избирателно през по-големите списания и телевизионни реклами в града и има достатъчно добър вкус, за да работи еднакво добре със сериозни етикети и бързооборотни марки за улична мода. Познавате го покрай спорадичните му коментари за мъжка мода в Boyscout. Любопитна подробност е, че Пачев и Араклиев работят заедно и по предишното видео на фотографа за Young BB Young.

7. Ваня може да танцува мръсни танци. Хореографията в Get It е дело на Боряна Янкова от Sugar Wings Dance Group. Тя ме тренира не като певица, която иска да танцува, а като танцьор. Има доста динамични и сериозни хореографии, но сме включили и голяма част фрийстайл, който се получи съвсем естествено по време на снимките. Иначе обичам да танцувам на музиката на Trey Songz, не мога да стоя спокойно и на Deja Vu и Uptown Funk.

8. Може ли да не харесваме момиче, способно да прави такива неща с бедрата, докато танцува? Още едно доказателство как художествената гимнастика е добра идея за всяко подрастващо момиче.

9. Искате да я прелъстите с музика? Jhene Aiko, Tinashe, August Alsina, Ciara, John Legend и Bob Marley са добро начало.

10. Винаги може да се преквалифицира в симпатичен екскурзовод. Златева прекарва един месец в търсене на най-добрите плажове и локации за предишното си видео към Заедно, което я прави възможно най-добрия гид за последните останали красиви места по Черноморието.

Дебютният албум на Ваня Златева излиза в края на годината.