Ретро парти с Мис Китен

© Katja Ruge

© Katja Ruge

Miss Kittin е единствената основателна причина за възрастни хора като нас да си легнат рано, да се събудят в три през нощта, да се съберат със старите отегчени приятели от електроклаш годините и да се засилят всички заедно към спортната зала Арена Армеец за двучасова сутрешна гимнастика с девойката от френския град Гренобъл. Caroline Hervé е много приятно, талантливо и много вдъхновяващо изключение в доминиращо мъжкия свят на съвременната електронна сцена, която има голяма вина за успеха на артисти като Nina Kraviz например. Заслугите и към индустрията през последните 20-тина години обаче не спират дотук.

Наред с Dj Hell, Tiga, Adult, Felix Da Housecat и Fischerspooner и The Hacker, Miss Kittin е може би най-разпознаваемото лице на електроклаш вълната отпреди почти 15 години, която се роди внезапно от изровените тленни останки на 80-тарския ню уейв и синтпоп и загина също толкова бързо. От тези години датира и вероятно най-забавно идиотската и същевременно гениална кавър версия в дискографията на Caroline – Je TAime Moi Non Plus, Sven Väth като Serge Gainsbourg, Miss Kittin като Jane Birkin, смешен видео клип. Няма как да бъде по-добре.

В началото на кариерата си, Miss Kittin обича да записва съвместни албуми с някои от най-интересните продуценти на сцената по онова време. Най-силната професионална връзка на Caroline е с The Hacker, с когото издават First Album през 2001 и го налагат като един от най-важните електронни албуми за споменатия загинал жанр с тракове като 1982, Frank Sinatra, Stock Exchange и The Beach.

По време на турнето за The First Album, Miss Kittin се запознава с Felix da Housecat и двамата мигновено записват Silver Screen Shower Scene и Madame Hollywood, а самата Kittin помага и за Voicemail и What Does It Feel Like?, включени в албума на Felix Kittenz and Thee Glitz.

Малко по-късно Kittin се запознава с Golden Boy и не пропуска да запише съвместен албум и с него – Or от 2002. Първият сингъл Rippin Kittin е хитра отправка към песента на Misfits Mommy, Can I Go Out & Kill Tonight?

Miss Kittin се събира още веднъж с The Hacker за албума Two през 2008 и още един величествен кавър – Suspicious Minds на Elvis Presley.

В соловата си кариера, Caroline Hervé има три албума и доста компилации за различни лейбъли. I Com, самостоятелният дебют на Miss Kittin, излиза през 2004 и остава в историята с работата на продуцентите The Hacker, Toby Neumann и Thies Mynther и трите сингъла Professional Distortion, Requiem for a Hit и Happy Violentine.

Вторият солов албум BatBox е записан по време на непрекъснатите турнета на Miss Kittin и излиза през 2008 за собствения й лейбъл Nobody’s Bizzness, звучи доста по- различно от I Com и по собствените й думи е флирт с готик културата.

Calling From The Stars от 2013 е двоен албум с 23 нови песни, включително и кавър версия на R.E.M. и тяхното Everybody Hurts. Забележителното при него е, че е първият дългосвирещ запис, написан и продуциран почти изцяло от Miss Kittin в нейното малко домашно студио без да се напряга, работейки само когато има вдъхновени и почти никога през нощта. Първият диск съдържа доста клубни тракове и познатите мелодии на Caroline с пичове като Gesaffelstein, докато втория е малко по-необичайно пътуване в необятните дебри на амбиънт техното. Двa от видео клиповете към албума са режисирани от графичния дизайнер и режисьор на Justice и Ed BangerAndrew Woodhead.

Освен с хубаво слушаемо техно и електро поп, Caroline се справя също толкова добре и с повдигащия дийп хаус и олдскуул електро. Последният сет на Miss Kittin отпреди месец е повече от показателен.

Miss Kittin свири тази вечер в Арена Армеец като част от Solar Christmas, заедно с Miguel Campbell и Maceo Plex. Билетите струват 50 лв. в мрежата на Eventim и на входа на залата. Сетът на Kittin e планиран за 5:00 сутринта.