История в картинки

Еротичният редактор на Taschen продължава да дълбае в любимата си тема за мъжките списания и винтидж еротиката от първата половина на XX век с трите тома на History of Pin-up Magazines – богато илюстрирана антология на изданията за пин-ъп еротика от 1900-1969. Провокативният урок по история подминава безкомпромисно мъжките списания за спорт, мода, лов, риболов и плосък корем за по-малко от месец и вместо това запознава читателите с онези еротични периодични издания, които възбуждат сърцата (и пенисите) на хетеросексуалните мъже с изискано рисувани и снимани разсъблечени жени.

Reigen, Германия, 1927 © Taschen

Том 1 проследява развитието на първите списания, които се появяват в началото на ХХ век във Франция, Германия и Съединените щати и претърпяват сериозен разцвет по време на двете световни войни – по това време мъжките еротични списания са замаскирани по формата на филмови, хумористични, арт и нудистки издания с провокативна проза.

Gayety, Съединените щати, 40-те години © Taschen

Втората част на антологията разглежда спонтанния бум на нови заглавия след Втората световна война и най-вече дебютиралото през декември 1953 амбициозно (и абсолютно революционно) списание на име Playboy, който предизвиква появата на безброй имитатори в последвалите години. Hanson не е пропуснала и появата на английските мъжки списания, фетиш изданията и петте най-популярни момичета от кориците през 50-те години.

Exotique, Съединените щати, 50-те години. Художник: Gene Bilbrew © Taschen

Последната част е посветена на експлозията от неприлични и пин-ъп списания в Съединените щати след промените в закона за благоприличие, а също така и на западащите френски заглавия, перверзните англичани новите хипи нудисти.

Cover Girls Models и Follies, Съединените щати, 50-те години © Taschen

Konkret, Германия, 1969 © Taschen

Dian Hanson’s History of Pin-up Magazines струва 60 лева и може да бъде поръчана онлайн тук или в по-добрите книжарници.