Струват ли си пачките за Superstar от Prada и Adidas? Зависи.

Девет месеца след първото си комбо за изцяло бял Superstar и боулинг сак, Prada и Adidas пускат още три разцветки – чисто черен, класически в черно и бяло и сребрист металик с бяла пета, капачка и три черти.

Очаквано, и трите продължават споделената естетика на двете марки за семпли кецове без излишни усложнения, но при очаквана цена от четири-пет пъти над обикновения, многократно изпитан и обичан модел няма как да не си задаваме въпроса дали си струват.

За разлика от други (често пъти безмислени колаборации), отговорът е зависи. Защо да? Prada взима присърце наследството на Superstar и буквално го разкоства в своята италианска фабрика, за да го направи наново от пълнозърнестта (без шлайфане и полиране) кожа без никакви промени, а само с името на марката отстрани.

Дискретният брандинг върху оригиналния дизайн на тези унисекс кецове от 1969 не означава, че колаборацията е една обикновена размяна на емблеми и споделени комуникационни канали, защото Prada Superstar-ките наистина се произвеждат на ръка от занаятчиите на италианската компания в собствените им ателиета с най-първокласните материали.

Дотук добре. Отличната изработка е ясна, но именно решението да не пипат характера и разпознаваемия силует на оригинала по никакъв начин освен с мейд ин итали щампа и гаранция за велико качество ги прави да изглеждат като нищо повече от значително по-скъп Superstar. Miuccia Prada може и да говори за иконата на стила извън времето, която не трябва да бъде преосмислена като дизайн, а само преосмислена, но новите кецове не се различават по нищо от далеч по-интересни колаборации като тази на Raf Simons и Adidas.

По ирония на съдбата, именно Simons e новият ко-дизайнер на Prada и бъдещето на собствената му колаборация с Adidas е повече от любопитно. Споделеният път на италианската модна къща и немският спортен гигант обаче е повече от ясен – следващите продукти от колаборацията са свързани с международната ветроходна регата Купата на Америка. Нормално – Prada издържа своя отбор Luna Rossa от 1997 насам.

Новият Prada Superstar е в магазините на Prada и Adidas и онлайн (пак там) на 8 септември.