Видео: bEATA

Помните ли Павел Павлов и неговата видео продукция с дискретната еротика, която се е появявала и преди в Boyscout? Е, момчето снима видеото към последната колекция на Беата Първулова, младо момиче с диплома по моден дизайн от Instituto Marangoni, което работи известно време в Reserved и Edeline Lee, преди да се прибере окончателно в България и да стартира едноименната си модна марка. Двамата си сътрудничат с саунд дизайнера Димитър Галилеев и прекрасната Силвана Илиева – художник-сценограф, модел и убийствено красиво градско момиче, което познаваме покрай видеоклиповете на Косара Георгиева. Резултатът е едновременно красив, смел и стряскащ.

Разкажи нещо повече за колекцията? Беата Първулова: Тя съчетава най-важните неща в облеклото за мен – вниманието към детайлите и интересното съчетаване на материи. Вдъхновена е от радикален английски психиатричен експеримент от 60-те години на миналия век. Психиатърът R.D. Laing вярва, че ако лудостта се остави да извърви естествения си ход без вмешателство под формата на лекарства, усмирителни ризи и други ужасяващи терапии от онова време, то тогава тя би преминала от само себе си, като ефектите на LSD, преминаващ през организма. Всеки от десетте модела в колекцията е посветен на някой от главните герои в неговата клиника.

Обяснете на човешки език основната идея на видеото и защо решихте да представите колекцията по този начин? Павел Павлов: Видеото е провокирано от вдъхновението и концепцията на Беата за нейната колекция. Историята разкрива пътят на момиче в нейното подсъзнание. В началото е уплашена от това, което вижда в огледалото. Отражението отключва входа към мислите й, Аз-ът и подсъзнанието. Тя развива желание и увереност да изследва и да опознае вътрешния свят на личността си и на душата си до момента, в който се чувства в пълен комфорт със себе си и с образите около нея. Беата Първулова: Свикнали сме да виждаме какво ли не, затова когато започнах да работя върху разработването на моята марка, знаех, че трябва да представя нещата по по-особен начин, за да създам интерес. На моите приятели им е много интересно да разказвам откъде съм се вдъхновила, за това реших с всяка колекция да показвам точно този път и да разказвам истории. Какъв по-добър начин да разкажеш една история, ако не чрез видео? Освен това от доста време исках да работя с Павел и Димитър Галилеев. Силвана Илиева: Зад визията на колекцията на Беата седи едно голямо проучване и вдъхновение от болничното облекло в лудниците. Замислих се за функцията на дрехите, които ни пазят от самите нас. Ако дрехата е материя с подобна функция, то лудостта е формата на нашата емоционална защита от тотален срив.

За първи път ли клонираш хора? Павел Павлов: Клонирането е инструмент за развитието на историята. Това е първият ми fashion film и цялото преживяване е експеримент.

Защо се съгласи да участваш във видеото? Силвана Илиева: Заради Беата! Възхищавам се на амбицията и идеята, прекрасна е. Беата реализира мечтата си, много ме радва фактът, че е избрала да го направи в България.

Работихте с готов саундтрак или композирахте специално? Димитър Галилеев: Композицията е почти напълно изградена от звуковия пейзаж на локацията (Фабрика за градско изкуство), засилен от социалния елемент на изоставената индустрия, окупирана от изкуство няколко години по-късно. Винаги почвам с истински звуци от самото място. за проекта на Беата също се получи добре, защото с доста въображение и по-малко обработка излязоха точно леко мрачни, но в същото време особено ярки звуци, допълващи картината. Чрез вдъхновения на класици от две различни епохи и направления – през футуризма и Luigi Russolo до романтизма и Tchaikovsky – звукът ни вкарва точно в образа на експериментите на Ronald Laing.

Мястото на еротиката в конкретния случай? Павел Павлов: Голото тяло в проекта не е самоцел, а основен момент, който разкрива историята. Свързано е с трансформацията и преживяванията на главната героиня. Силвана Илиева: Ок съм, когато е използвана уместно, а не самоцелно с цел да въздейства бързо върху хората.

Препоръчай ни нещо. Силвана Илиева: Поинтересувайте се от документалния театър – форма с гледна точка и художествена стойност. Съвременното ни общество сега и занапред ще има нужда от такъв тип театър.

Беата Първулова е в Tumblr и Facebook. Видео продукцията на Павел Павлов е във Vimeo. Димитър Галилеев е тук. Силвана Илиева ще се появява тепърва в още проекти за Boyscout.