Большой програма

Протей Темен

Пет причини да посетим поне десетина събития от предстоящия Doma Art Fest с актуалното напоследък политически (не)коректно име Пулсът на Новата Русия:

1. Модерното изкуство на съвременна Русия е крайно непознато за по-голямата част от българската публика, а новото издание на Дома Арт Фест е добър повод да се запознаем поне с малка част от него в няколко любопитни локации с руска атмосфера.

2. Програмата е обособена по теми за по-лесно ориентиране на посетителите, които могат да избират между няколко различни модула: изложби, събития, кино, образование и детска програма. Според организаторите предпоследният модул образование е заявка за дългосрочен проект за алтернативна образователна система в сферата на изкуствата и културата. Става въпрос за професионални работилници и лекции за специалисти и любители за пърформанса от Саша Фролова, за аниматори от номинирания за награда Оскар Дмитрий Геллер и за илюстратори и художници от бившия арт-директор на списание Rolling Stone Виктор Меламед.

Дмитрий Геллер

3. Темите в модул изложби са достатъчно любопитни: живи скулптури, обемни пластики, фотографии в дигитализирани емоции, графични портрети на петдесет известни личности за отгатване, анти-консуматорски дизайн, живопис, илюстрации и видео-арт в галерийните пространства на Vivacom Art Hall, Руския културно-информационен център и Подземна галерия Сердика – Мария Луиза 16.

4. Пърформансите са по-широко застъпени в тазгодишното издание на фестивала. Артистът Елена Ковъйлина се е зарекла да направи ритуален танц около ротондата в подлеза на централната ЖП гара /UnderGara/. Другите основни акценти: 12-часовият визуално-музикален сет на матраци КАЦАЙ!, 3D проекцията върху изпълнител и многоцветният аквааеробичен танц на сухо.

5. Какво още? Четене на съвременна руска литература в парка зад Руската църква, кулинарен уъркшоп за изчезващите руски храни, кино програма с класически и съвременни руски филми и много шотове с леденостудена водка, както си му е реда.

Дария Марчик

Пулсът на Новата Русия е от 29 май до 8 юни. Пълната програма на фестивала е тук. Всички събития са със свободен вход, но част от тях изискват предварителна регистрация.