Пролетният фестивал на ReelFeel

Mount Kimbie

Пичовете от ReelFeel продължават приятната традиция да организират събития с адекватни и твърде интересни артисти, които идват рядко или дебютират на софийска сцена. Ето четири причини да смятаме ReelFeel Spring Edition за задължителното събитие на сезона.

Мястото. Пролетният еднодневен мини фестивал на лейбъла се провежда в две зали, на външна сцена и в специална чил аут зона в Студио Орфей. С други думи – повече барове, повече място за публиката, повече възможност за ходене наляво-надясно и повече мадами.

Хедлайнерите. Дебют на британците Mount Kimbie и завръщане на японската нинджа DJ Krush (шест години след сета му в софийския клуб 4 КМ) и датчаните WhoMadeWho (четири години след феноменалния им гиг на Mellow Music Festival). Mount Kimbie има пръст в доста от интересните моменти в развитието на електронната музика през последните няколко години. Критиката ги поставя в една група с James Blake и Тhe хх като групите, повлияни от английската пост дъбстеп вълната отпреди четири години. Експерименталният звук на Mount Kimbie съчетава много синтезатори и китарни рифове. Неслучайно последният албум на групата Cold Spring Fault Less Youth е издаден от Warp Records, вероятно по тази линия се класират да подгряват Squarpusher.

Японският супер диджей и продуцент DJ Krush манипулира грамофоните като живи инструменти и свири абстрактен хип-хоп и трип хоп. В дискографията му има десет студийни албума, три EP-та, два микстейпа и дузини сингли – албумите Zen, Krush и Milight са задължителни за прослушване.

Датчаните WhoMadeWho свирят прекрасно инди, рокендрол и денспоп и обикновено изнасят изключително енергични и бързи концерти като не пропускат да забавляват със собствени версии на комерсиални парчета като Satisfaction и Flat Beat. Петте им албума изследват най-различни стилове и са повлияни много сериозно от 60-тарския рок, 70-тарското диско и 90-тарската електроника. Гигът им със сигурност ще маха глави.

Tekniq © Златимир Араклиев

Българските артисти… окупират всички зали и сцени втората зала на Студио Орфей. Rawland прави едни от най-качествените хип-хоп и фънк партита в България напоследък. Подгрявал е имена като покойния Guru (Gangstarr), Delinquent Habits, Funkdoobiest и EPMD. Tekniq свири най-доброто старо и ново геридж, uk bass, хаус и рап звучене на регулярните си партита в Backyard и Jules Verne, слушали сме и го на предпоследното издание на MyBeatLive и в Банско на Horizon Festival. 1000 names са ясни – класа. Margg и Nikko са ексцентричните и доста шумни лайв изпълненители, които смесват много абстрактни хип-хоп бийтове и мелодии с интересна електроника. Emil Doesn’t Drive и Aki Vаnderley пердашат разнообразна селекция от итало, диско и ню уейв мелодии. Garo и Bosha се прибират от Берлин, за да свирят много качествен хаус и техно за пораснали момчета. Phormatik Visual Lab се грижат за визуализациите на събитието.

Филмът. Второто издание на ReelFeel Cinema представя на голям екран документалния филм PressPausePlay, който разказва за влиянието на дигиталните технологии върху творческия процес на съвременните артисти. Последните си признават всичко чистосърдечно в поредица интервюта, които служат като основа за филма.

ReelFeel Spring Edition е на 23 май след 20:00 часа в Студио Орфей. Билетите струват 45 лева и могат да бъдат закупени онлайн и в мрежата на Eventim – Германос, Пикадили, Техномаркет и OMV. Повече за събитието има във Facebook и на официалния сайт на ReelFeel.