Виновна е Луната

© Dennis Shoenberg

Добра вечер за всички почитатели на пост-пънка и мрачното техно. Reel Feel открива тържествата за петата си годишнина с концерт на The Soft Moon и Phase Fatale след няколко часа на сцената под НДК, така че няма как да не ги уважим. Хедлайнерът на вечерта Luis Vasquez никога не си е представял The Soft Moon като самостоятелен проект извън неговото студио, но за щастие едноименното му дебютно EP от 2010 излиза за лейбъла Captured Tracks и съвсем заслужено си спечелва оценка от 8.1 от интелигентните сноби в Pitchfork. Причина за последното са наистина вълнуващите заигравки с мрачната атмосфера на дарк уейв и пост-пънк музиката, които присъстват повсеместно и в следващите му EP-та Total Decay и Zeros, преди да се стигне до най-интроспективния и фокусиран албум в досегашната дискография на The Soft Moon. За разлика от предишните му албуми, сглобени на път в паузите между два концерта от непрекъснатите турнета на Vasquez, Deeper е композиран и записан в тотално усамотение във венецианско студио далеч от всичко познато, което му помага да звучи като болезнено емоционален и откровен портрет на измъчвания от мисли за самоубийство, уязвимост и изплуване артист.

Phase Fatale е електорнният проект на базирания в Берлин младолик нюйоркски продуцент и диджей Hayden Payne, минал през най-различни пост-пънк и колд уейв групи, преди да реши да се изразява самостоятелно със своята представа за по-мрачно, тежко и индустриално техно от по-слушаемата страна на нойз музиката. Лайв сетовете на Payne разчитат изцяло на хардуеърния компонент за достигането на онова мрачно звучене, което познаваме покрай миналогодишното му дебютно EP Skyscraper за италианския лейбъл Avant! Симпатичен младеж, няма спор.

The Soft Moon и Phase Fatale свирят тази вечер в Sofia Live Club след 21:00. Билетите струват 15 лева в мрежата на Eventim и 20 лева на входа на клуба.