Отличниците на Glenn O’Brien

© Peter Ross

The Cool School е омайваща литературна колекция от и за бащите на хипстърите: писатели, музиканти и журналисти, творили след средата на миналия век. Селекцията е дело на един от тях – редакторът и жив участник в нюйоркския ъндъграунд Glenn O’Brien. Днес белобрадият джентълмен дава съвети за стил в GQ, но зад гърба му стоят малки революции в списанията през 70-те. Бил е редактор в Interview на Andy Warhol, официозът на тревопушещите High Times, както и автор в безброй музикални и модни издания. Той, повече от всички, държи в ръцете си оригиналната дефиниция за cool и hip. И тя е твърде далеч от татуиран фен на Urban Outfitters и American Apparel, с брада и шапка, който смята, че снимането на храна със смартфон е форма на изкуство.

Glenn O’Brien е подбрал 57 къса от творчеството на старозаветната емисия хипстъри. И макар в интрото да се шегува, че Сократ е първият такъв, а Диоген – първият битник, то Glenn поставя началото на антологията през 1940-те: с джаз и сърдитата следвоенна младеж – сексуално разкрепостени, напушени и леко извън закона. Хипстърите са куул, защото са независими, те са архипелаг, отбелязва там Glenn. Всяка глава започва с кратко въведение на O’Brien, осветляващо значимостта на героя. Следват разкази, поеми, есета, гонзо журналистика и дори пънк лирика. Сред представените са Miles Davis, Henry Miller, Jack Kerouac, Andy Warhol, Bob Dylan (наречен maybe the hippest man alive), Norman Mailer, Hunter S. Thompson и – егоцентрично, дори самият автор. Изборът е субективен (къде e Allen Ginsberg?), но безспорно това са имената, променили културната среда на Америка. An ultra-cool collection!, възкликва режисьорът Jim Jarmusch на гърба на корицата. Жесток литературен микстейп, можем да добавим ние.

The Cool School: Writing from America’s Hip Underground (Library of America, 471 стр.) струва €22 и може да бъде поръчана онлайн тук.