Галерия: Следвоенен Париж с Romy, Alain и кадрите на Paul Almasy

Teneues предлага поне половин дузина книги за Париж, но последното тематично заглавие в каталога на немското издателство е нещо по-различно. Следвоенният период във френската столица е велико време за култура и философски мисли. Емблематичната нова вълна трансформира киното, младите дизайнери като Christian Dior и Yves Saint Laurent вкарват нов живот във дамската висша мода, екзистенциализмът събаря стени в модерната литература и философия, а самият Париж се люлее с танцова стъпка и цигара в ръка между потентните джаз и рокендрол сцени.  

Лепач на афиши, Париж, 50-те години на ХХ век © Paul Almasy/ akg-images

В центъра на цялата тази динамична епоха е Paul Almasy. Роденият в Будапеща фотожурналист се скита непрекъснато по малките улици, просторни авенюта, емблематични площади и места, за да документира живота и елегантните персонажи по двата бряга на Сена, старите пазари, бляскави кафенета, музикални зали и скрити задни дворове в ателиетата на известни художници.   

Монахини от Ордена на Свети Венсан, Париж, 1952 © Paul Almasy / akg-images

Подобно на легенди като Henri Cartier-Bresson и Robert Doisneau, Almasy натрупва огромен архив като хроникьор на Париж от 50-те и 60-те години на миналия век, който е в основата и на дебелата монография на покойния фотограф. Монографията Paris е ужасно привлекател чернобял портрет на град във вихъра на радикални промени, който редува изискани портрети на влюбени двойки, жени и мъже по тротоарите на този велик град с кадри на звезди като Alberto Giacometti, Colette, Serge Gainsbourg, Man Ray, Yves Saint Laurent, Romy Schneider и Аlain Delon.

Бояджия, Пон дьо л’Алма, Париж, 50-те години на ХХ век © Paul Almasy/ akg-images

Фотографската монография Paris (твърди корици, 114 страници, 117 фотографии, Teneues) на Paul Almasy струва 40 лева онлайн тук.