Ревю: Am I Vertical? на The Callas

Поредното ни късно гръцко откритие след узото и Wonky Doll and The Echo са The Callas –  групата на двамата братя  с магистърска степен от Chelsea College of Art, Lakis & Aris Ionas, която записва за базирания в Патра независим лейбъл Inner Ear. Очаквано другите двама члена на групата са жени: Marilena Petridou (барабани) и Chrysanthi Tsoukala (китари и вокал). The Callas са свирили в църкви, апартаменти, лодки, тоалетни и много музеи Palais de Tokyo в Париж, Faggionato Fine Art в Лондон и The Breeder Gallery в Атина, които често са били домакин и за изкуството на двамата братя.

Очевидно сме пропуснали предишния им дългосвирещ албум Objekt от 2011, получил възможно най-високата оценка от Art Rocker, Uncut, BBC 6 и Wire, затова наваксваме с издадения преди месец Am I Vertical? Името на албума е алюзия с поемата на Sylvia Plath I Am Vertical, а песните в него чист рокендрол и нойз поп минимализъм, който се помни лесно заради суровите гаражни мелодии и леките заемки от романтичния период на краутрока и психиделията на ХХ век. Новият албум на The Callas е перфектно доказателство за склонността им да комбинират перверзно мрачната атмосфера от тяхното експерименталното изкуство и кино (East Beat и Lustlands) с отчетливи поп мелодии (Octopus Love, Black Leather Boots и най-вече I Hate You But I Like You).

Am I Vertical? е продуциран от Jim Sclavunos (Nick Cave & The Bad Seeds, Grinderman), който присъства на концерт на The Callas в Лондон и ги кани да подгряват Grinderman. Sclavunos явно е бил прекалено впечатлен от демо версиите на песните, защото свири на барабани в половината албум и дори пише част от текстовете. Домашната гръцка кухня в града и сериозната енергия в разгара на смъртоносното гръцко лятo няма как да не е повлияла върху суровия стоунър рок на The Callas и техните нахакани пънк поп песни с меланхолична душа.

Am I Vertical? на The Callas струва €8 и може да бъде поръчан тук.