Аудио, Видео, Диско

Георги Янакиев е преслушал новия албум на Justice няколко десетки пъти преди да реши да сподели какво да очакваме.

Еволюцията в кариерата на парижаните Gaspard Augé и Xavier de Rosnay никога не е била предварително планирана. Преди да започнат да записват заедно, двамата са обикновени графични дизайнери, които имат късмет да се запознаят с Pedro Winter, основател на сегашния им лейбъл Ed Banger Records. Впоследствие дебютният им албум Cross се продава в повече от 600 000 копия и им носи четири номинации за Grammy и три награди от MTV Europe. Доста добре за проект без никаква история и скъпи видео клипове зад гърба си.

Вторият албум на Justice излиза точно 1597 дни след Cross. През последните няколко месеца очакванията бяха вдигнати до непоносимо ниво след като новите сингли на Justice, Civilization и едноименното Audio, Video, Disco, присъстваха в абсолютно всеки блог, сайт, лична страница, Twitter профил, подкаст или класация в интернет.

Единайсетте песни от Audio, Video, Disco се събират в малко повече от 40 минути и почти сигурно ще предизвикат реакции в двете възможни крайности. Ако Cross бе мрачен, агресивен и ориентирам предимно към клубната публика, Audio, Video, Disco е неговата подобрена дневна версия, която звучи добре на огромен стадион пред десетки хиляди души. В по-голямата си част е вдъхновен от рок музиката на 70-те (с явни референции към музиката на Led Zeppelin, The Who и Queen), която от своя страна е филтрирана през познатата изкривена епична електроника, синоним за Justice. Gaspard и Xavier се справят изненадващо добре със свиренето на китара, барабани и пиано, резултат от едногодишните им тренировки заради записите на албума. Този път обаче Justice работят съвместно с повече артисти: британецът Ali Love в Civilization, фронтменът на хардрок групата Diamond Nights, Morgan Phalen, в On’n’On и Newlands, а най-огромната изненада си остават величествените вокали на Vincent Vendetta от австралийско трио Midnight Juggernauts в Ohio. Част от феновете на групата ще останат изненадани от посланията в продължението на Cross.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=SVq2yMuAMVQ&ob=av2e[/youtube]

Но все пак за да правиш рок музика понякога не е необходимо да си свирил на китара повече от 20 години. Нужно е да имаш инстинкт и въображение как да го постигнеш сякаш е така. Пет години след дебюта си можем спокойно да споменаваме Justice като вдъхновение за голяма част от по-младите продуценти и важна част от историята на електронната музика напоследък.

Audio, Video, Disco може да бъде закупен от iTunes.