Видеоклиповете на Ghostpoet

© Tom Bunning

Obaro Ejimiwe заслужава пълни зали и потупване по рамото дори и само защото не се е подвел по обикновения път на всяко агресивно MC и вместо това е поел по меланхоличната и много мрачна пътека на минорния поет с дълбок глас, които разказва истории за обикновените важни неща от живота. Именно поради тази причина номинираният за награда Mercury музикант Ghostpoet е едно от най-вълнуващите имена, появили се на британската сцена през последните няколко години. Стилът му съчетава бавни и много дълбоки индустриални бийтове и синтезатори, минорни китари и бас линии и меланхолични спотаени вокали, които са способни да хванат за гърлото дори и най-претръпналия малолетен престъпник в Кройдън. Музиката на Ghostpoet е именно онова липсващо звено между хип-хоп и дъбстеп културата, което никога няма да бъде възприето от масовата публика, но винаги ще очарова със своята искреност. Ghostpoet тича непрекъснато, обича здравословната храна и пристига в София за първия си концерт у нас със своя лайв бенд. Отидете на концерта и обърнете внимание на неговите видеоклиповете. Действието в по-голямата част от тях се развива през нощта, в което няма нищо случайно.

Cyrille de Vignemont снима Cold Win на разсъмване по пътищата на Исландия и в къща, създадена от архитекта Alvar Aalto. Ретро автомобилите са друга страст на Ghostpoet, но засега си остава само със снимането на екзотични модели, тъй като не разполага с шофьорска книжка.

Meltdown е първи сингъл от втория албум на Ghostpoet – Some Say I So I Say Light. Ejimiwe записва изцяло с аналогово оборудване и велики гости като продуцента Richard Fomby (Darkstar, Egyptian Hip-Hop, Wild Beats), Tony Allen, Dave Okumu и вокалистката Lucy Rose. Хубавият глас в Meltdown е на Woodpecker Wooliyams, която се включва в последния момент по заместване и скрива шапката на Ghostpoet. Режисьорът Dave Ma снима обикновена история за раздялата в нощните автобуси на източен Лондон. На пръв поглед, не би трябвало да изглежда като нищо особено, но съчетанието с текста на Ghostpoet го кара да изглежда като нещо, което всеки един от нас е изживял.

Nicholas Bentley снима видеото към Liiines с идеята да представи анимирани и визуални графични елементи от текста на Ghostpoet, който се е вдъхновил от чувството на безсилие, провокирано от хора, неразбиращи какво искаш да им кажеш. Вечните драми около творческия процес, един вид.

Видеото към втория сингъл на Ghostpoet е снимано за една нощ от анонимния колектив писатели и режисьори UNKNOWN, които имат опит с най-различни креативни платформи. Сюжетът на видеото проследява замисленото скитане на Ghostpoet по задните улички на Камдън и Праймроуз Хил и срещата му с няколко приятели и едно анимирано чудовище. Survive It има номинация за наградите UK МVA.

Режисьорът Tim Brown подхожда практично към видеото към дебюта на Ghospoet с гениалното заглавие Cash And Carry Me Home. Сюжетът визуализира мисловния процес, които превзема съзнанието на човек след тежка нощ. Почти всички детайли от сценографията на видеото са създадени на ръка.

Ghostpoet е в Sofia Live Club утре вечер, 11 декември, след 23:00. Билетите струват 15 лв. на предварителна продажба в мрежата на Eventim и 20 лв. в деня на концерта. Ето и една кратка селекция видео клипове с негови гигове.