Видео: Full Of Fire на The Knife

Със сигурност никой не е очаквал The Knife да се завърнат с обикновено видео към първата песен от новия си албум, който излиза в началото на април. Full Of Fire е притеснителен кратък 10-минутен филм на Marit Östberg – визуален артист и кинорежисьор от женски пол, който живее в Стокхолм и Берлин и досега бе популярен най-вече с участието си в т,нар. Dirty Diaries, колекция от кратки порнографски филми с феминистка насоченост.

Работата на Östberg изследва всички странни прояви на сексуалност и девиации и именно заради си пасва много добре към пулсиращата електроника на сравнително анонимната шведска група. Европейската lo-fi естетика и естествена светлина във видеото на Full Of Fire подчертава странния сюжет, в който се намира от всичко – самоопределяне на половете, връзване, чупене на чаши и стресиращо почистване на стокхолмски апартамент, обикаляне с мотоциклети като при Lisbeth Salander от Мъжете, които мразеха жените, уриниране от жена на улицата, обществено недоволство и още доста символи, които се забелязват на второ гледане. По-наблюдателните ще забележат участието на Karin Dreijer Andersson и Оlof Dreijer (двамата от The Knife) във видеото. Karin е жената с черната перука в апартамента, а Olof – момчето със шала.

Идеята се зароди като следствие на част от текста на Full of Fire: Who looks after my story. Кой се интересува от нашата история когато основната история се пише от хетеросексуални богати бели мъже, които заличават сложността на човешкия живот и желания? Full of Firе е мрежа от съдби, страхове, копнежи, загуби и обещания. Нашите действия създават околната реалност, ние самите се създаваме един друг. Никога не можем да останем анонимни дори и на най-сивите безименни улици в града. Никога няма да спрем да бъдем отговорни един за друг. Никога няма да спрем да копнеем един за друг и за нещо друго.Marit Östberg

Новият албум на The Knife, Shaking The Habitual, излиза на 1 април. Групата има доста дати в Европа и участието на фестивалите Primavera в Барселона и Way Out West в Гьотеборг.