Плакатно изкуство

Reel Art Press е онова готино английско издателство с хубавите албуми за холивудски знаменитости и Frank Sinatra. Неговият създател Тony Nourmand редактира всички заглавия в каталога на R|A|P и е нещо като най-големия авторитет в областта на старите филмови плакати. Неслучайно Nourmand е написал 16 книги по темата, продадени в повече от милион копия, нормално е да сме любопитни какво е различното в последния му албум 100 Movie Posters: The Essential Collection. Заглавието е достатъчно красноречиво – Nourmand подбира любимите плакати от своята колекция и твърди, че е подбрал не просто най-добрите или известни, нито пък най-редките или скъпите, а просто въздействащи и визуално необикновени примери от това изкуство. Всеки плакат е придружен от подробен коментар, а селекцията обхваща от ранните шедьоври на нямото кино, през ноар продукциите от 40-те години и психиделичните експериментални арт филми през 60-те, та чак до насилието и мрачната атмосфера 70-те и 80-те. Nourmand е най-подходящия човек да ни запознае с работата на минималиста Saul Bass, швейцарския стил на Paul Rand и динамичния и постоянно развиващ се подход на несравнимия Bill Gold, затова го помолихме за кратък коментар на някои от забележителните плакати в книгата.

© Reel Art Press

Психооригинален английски плакат. Hitchcock променя начина, по който ходим на кино. Преди да излезе Психо, зрителите могат да си купят билет по всяко време и да влязат в салона, но Hitchcock въобще не харесва идеята публиката да види края на филма преди всичко останало!

© Reel Art Press

Дванадесет разгневени мъжеоригинален американски плакат. Единственият американски плакат, който представя целия актьорски състав и веществено доказателство номер едно – ножът.

© Reel Art Press

Шемет оригинален американски плакат. Дизайнът е на Saul Bass, най-доброто съчетание между творци в случая. Невероятен, наистина забележителен филм с огромна фантазия и много творчество в дизайна. Атаката на 15-метровата женаоригинален американски плакат. Просто каймакът на 50-тарския кич в Съединените щати. За шепа долари – оригинален американски тийзър плакат. Първият постер, който представя спагети уестърн трилогията в Съединените щати. Забележете, че върху плаката няма заглавие, а също така това е първият път, в който се споменава т.нар. Мъж без име.

© Reel Art Press

Закуска в Тифани – оригинален американски плакат за премирата. Тази слабо-известна версия е много по-елегантна от стандартната. 2001: Космическа одисея – оригинален американски плакат. Най-добрият плакат за тази кампания с легендарната отправка над заглавието, която явно е докоснала някоя и друга струна на времето, а дори и сега. Бебето на Розмари – оригинален американски плакат. Забележителен дизайн от истинския рекламист от Мадисън Авеню Steve Frankfurt.

Албумът 100 Movie Posters (208 стр., Reel Art Press) струва €33 и може да бъде поръчан тук.