Томчето Домъ и общество припомня етикета в Царство България

Изпълненият с любопитство носталгичен поглед към порядките в Царство България разкрива позабравеното, но обещаващо минало на страна на ръба на значими промени. Както знаем, историята не се развива благоприятно, но добрите обноски остават и до днес.

Но дали е така? Кой ще ни каже? Оставяме Васил Найденов настрана, за да си отговорим на въпросите за ежедневния живот на нашите прабаби и прадядовци и тяхното обшуване и забавление с книгата Домъ и общество – симпатичният наръчник по етикеция в България между две световни войни.

Непринуденото четиво на инженер Лили Янакиева от 1935 е вероятно най-увлекателният учебник по добри обноски, който е излизал на български език до този момент. 168-те страници на новото фототипно издание (със запазен правопис) е чудесно въведение в живота на общество, изпълнен с галантни дами, за които по време на танц е некрасиво да се притискат много към кавалера си, и изтънчени господа, които трябва да целуват ръка само на госпожите, понеже така изразяват почитта си към омъжена жена.

Освен полезните съвети какъв костюм трябва да носи кавалерът, когато е на път, езда, лов или танцова забава, как е учтиво дамата да държи бинокъла си по време на театрално представление и други подобни вечни въпроси за премерения такт и добрия вкус, томчето на Българска история действа и добър пример за това колко сме се променили като общество, какви са новите социални норми и дали патриархалното общество е еволюирало в нещо по-различно и добро.

Така де, съветите за поведение по време на танцови забави, целуване на госпожи и господа, забавление на гостите, сервиране и отговаряне на получени покани са вечни.

Домъ и общество (меки корици, 172 страници, Българска история) на Лили Янакиева струва 14 лева онлайн тук.