Колекцията на Maison Martin Margiela и H&M

Преди няколко месеца само можехме да гадаем какво точно щеше да представлява новата дизайнерска колаборация на френската модна къща Maison Martin Margiela и шведската марка за масова мода H&M. В така наречената Re-Edition колекция са включени част от запомнящите се класически модели на МММ в облеклото и аксесоарите от създаването на мъжката линия през 1998 досега. Всеки продукт е с етикет, който разказва накратко историята му и отбелязва кога се е появил за първи път в линията на френската марка. МММ твърдят, че различните дрехи в колекцията изглеждат еднакво добре поотделно и в комбинация помежду си. Връхното облекло за зимата се състои от четири палта – моделът с двуредно закопчаване и обърната яка от последната колекция, обърнатото вълнено палто от първата колекция през 98-а, тренчкот от две различни палта, яке от колани и палто с изкуствен косъм.

Ляво: Смокинг сако, 299 лв. Риза, 179 лв. Панталон, 179 лв. Шал, 100 лв. Дясно: Сако, 249 лв. Панталон, 179 лв. Пуловер, 179 лв.

Идеята зад мъжката колекция на Maison Martin Margiela е да представи гардероб от различни части и да се фокусира върху детайлите в конструкцията и кройката на всеки индивидуален модел, а не върху цялостния стайлинг или аутфит. Maison Martin Margiela

Процесът на създаването на линията на едно облекло и неговата кройка е една от основните теми в мъжките колекции. Той често изследва и променя конструкцията на вече готови дрехи. Комбинацията от различни модели палта, панталони или сака е резултат от непрекъснатите въпроси за функционалността и полезността на всеки модел. Аксесоарите също са на ниво: уголемената чанта банан прегръща цялото тяло, пътната чанта във формата на китара е направена от кожа отвън и отвътре, гривните (каишка за часовник и часовник без каса) представят трансформацията на обекта според разбирането на МММ, има ги и оцветените боти и колани, които се появяват често в колекцията по различен начин. Поговорихме си с Николай Пачев, Василен Милков и Хубен Хубенов, за да ги проверим какво мислят.

Ляво: Тренчкот, 299 лв. Панталон, 179 лв. Боти, 399 лв. Дясно: Подплатена кожена риза, 499 лв. Боядисани джинси, 179 лв. Кожена чанта-китара, 599 лв.

Познах повечето неща, които влизат в колекцията на Maison Martin Margiela и H&M, но само на пръв поглед. Харесвам цялата колекция, но пак на пръв поглед, защото трудно намирам своето, иначе поотделно изглеждат добре. Подхождам със смесени чувства, защото логиката е първосигнална. Пропуснали са базовите неща при първоначалната селекция на модели на Margiela (с изключение на костюмите) и са заложили на по-концептуални модели като боядисаните в червено джинси или тези с обърнат хастар (вместо типичния за марката тъмносин деним със 70-тарска кройка, която подчертава дупето по най-добрия възможен начин ) и блейзър от две различни сака или този модел с диско шала с пайети (вместо изчистеното фрак сако). Бежовият костюм в три части е страхотен, но елекът от деним е напълно излишен. Бежовото класическо палто с двуредно закопчаване и обърнати ревери е право в десетката, боядисаните боти, подплатената кожена риза с големи джобове и тази с папийонката – също. Приятната изненада са унисекс кецовете, защото буквално са част от последната колекция на МММ. Сатенените тишърти ще се продадат много добре в Европа. Гривната-каишка на Rolex е един от най-популярните модели в аксесоарите и ще свърши за нула време.

Якето от колани следва логиката на онзи модел от ръкавици в haute couture колекцията на MММ. Хубаво е, че го има, за да може публиката да разбера какво всъщност представлява естетиката на модната къща. Чисто любителски е много яко, че показват част от висшата мода на Margiela на достъпни цени, но оставят чувството за някакво отърсване от стария архив на марката. Защо мисля така? Ясно е, че Martin Margiela отдавна не е в къщата и има друг човек, които мисли. Казвам отърсване, защото якето с коланите е било в couture колекция съвсем доскоро, същото важи и за гривната-каишка на Rolex. И двете щяха да се продават изключително добре още години наред, но след тази колаборация едва ли ще присъстват повече в основната колекция на МММ.

Не бях прав за цените, не са като Margiela на намаление, но и шведите няма как да твърдят, че предлагат дизайнерска колаборация на H&M цени. Истината е винаги по средата: цената на Maison Martin Margiela – 50 % + H&М ценa, делено на две. Има много приятен траш, колекцията не ми действа скъпо по никакъв начин и това е най-хубавия подход когато взимаш Margiela и H&M. Николай Пачев, стилист и дизайнер, селекционер в Allure

Ляво: Обърнато яке от деним, 199 лв. Обърнати джинси, 179 лв. Боядисани боти, 179 лв. В средата: Палто с косъм, 499 лв. Сако, 249 лв. Панталон, 179 лв. Обувки, 299 лв. Дясно: Сако, 249 лв. Панталон, 179 лв. Гривна, 80 лв.

Ако досега бяхме свидетели на маркиране при мъжките неща в колаборациите на H&M с дизайнери, то тук и дума не може да става за това. Свидетели сме на изключително внимание към детайла в изработката на дрехата. Част от моделите, въпреки общото впечатление за минимализъм, са със сложна изработка и само можем да гадаем за цените. Класическите линии са задължителни, но с характерната деконструкция. Сродяването на контрастиращи части от облеклото като избелен деним с класически панталон от студена вълна са точно това, което искахме да видим. Този път няма да се чувстваме пренебрегнати за сметка на дамската част от колекцията. Василен Милков, стилист и редактор в Boyscout

Ляво: Сако, 249 лв. Панталон, 179 лв. Яке от колани, 599 лв. В средата: Обърнато палто, 699 лв. Блуза, 80 лв. Панталон, 179 лв. Боти, 399 лв. Дясно: Палто с обърнати ревери и яка, 399 лв. Боядисан елек, 100 лв. Боядисани джинси, 179 лв. Боядисани боти, 399 лв.

Комбинацията от толкова (почти) ексклузивен лейбъл и такъв, насочен към много по-широка аудитория, няма как да не е интересен, независимо от гледната точка. Бързият урок по модна история ще бъде изнесен пред толкова голяма публика. Това, което ми е интересно да разбера обаче е как българският клиент ще възприеме колекцията. Защото въпреки че тя е изградена на основата на базовия мъжки гардероб, къщата на Margiela има специфичен поглед върху него. Любопитно ми е дали наистина мъжете тук са готови за това. Хубен Хубенов, главен редактор на 12 magazine

Палта. От ляво: 399 лв., 299 лв., 699 лв.

 

Сака, 249 лв. Панталони и деним, 179 лв.

Риза, 179 лв. Пуловер от шалчета, 179 лв. Пуловер, 199 лв.

По часовниковата стрелка: чанта-китара, 599 лв. Гривна, 80 лв. Чанта-банан, 299 лв.Кецове, 199 лв.

Колекцията на Maison Martin Margiela и H&M е в Сердика Център от 15 ноември.